Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В енергетиката Германия ще играе със САЩ срещу Русия

gaz1Журналистът Григор Лилов коментира новината за блокирането на 5 проекта в газовата сфера на стойност 4.5 милиарда евро от страна на Германия, свързани с евентуалното развитие на „Северен поток“ 2:

„Немските търговски и икономически интереси и присъствие в задокеанската икономика са несравнимо голяма величина спрямо параметрите на съответните германски в Русия. Освен това за няколко години стокообменът между Германия и Русия се сви над два пъти. Ще отбележа няколко факти. За Русия търговията с Китай е с най-голям обем. Но за Китай, с неговия стокооборот от над 4 трилиона, търговията с Москва е по-маловажна не само от тази със САЩ, Япония или Корея, но и с Германия и Австралия.

За Германия – втория по значимост за Русия търговски партньор, е по-важна търговията със САЩ, Франция, Холандия, Китай, Италия, Великобритания и дори с Полша, която изпреварва както руския експорт, така и руския внос в отношенията с германската страна. Изобщо, за нито една от двадесетте най-силни икономики в света днес Русия не е основен търговски партньор. И това ще определи международните отношения наред с геополитическите фактори. В Кремъл сбъркаха с оптимизма в оценките си още при окупацията на Крим и войната в Украйна, сега отново бъркат.

Апропо, вече е предложено немско решение за скандала с ембарговата доставка на турбини на „Сименс“ в Крим – да бъдат върнати обратно, като парите ще се възстановят на руснаците. Естествено, това означава своебразно харакири за Москва.“

Григор Лилов

barometar.net