Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

И през лятото девненци дишат наднормено запрашен въздух

devnia-zamarsen.jpgВ продължение на 3 денонощия през август девненци са дишали наднормено замърсен въздух по показателя „фини прахови частици“ (ФПЧ). Това сочи справка в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, който се базира на данните от автоматичната измервателна станция (АИС) „Изворите“ в двора на градската поликлиника в Девня.

Наднормено запрашен атмосферният въздух в индустриалния град е бил на 14 август, понеделник, 19 август, събота, и 20 август, неделя. Въпреки че превишенията са минимални, като най-голямото от тях се равнява на 1.05 над нормата от 50.0 µg/m3 за ФПЧ, тези данни сериозно разколебават тезата на РИОСВ-Варна, че причината за наднорменото запрашаване на атмосферния въздух в Девня е само и единствено битовото отопление на твърдо гориво, каквото не е налично през летния сезон.
Най-близко разположеният до АИС „Изворите“ промишлен замърсител е циментовият завод, от където все още не са спазили обещанието си, дадено пред представители на местната власт, да предоставят ежемесечно на Община Девня данните от собствените непрекъснати измервания на вредни емисии, до които достъп има само РИОСВ-Варна.

Информацията за качеството на атмосферния въздух в Девня от бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда не е изчерпателна, защото в някои дни от там са нямали връзка с комуникационния сървър в АИС „Изворите“. Като вероятна причина за това се посочва „отпадане на елзахранването“.

barometar.net