Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев за референдума в Кюрдистан: „..Утре има гласуване за Държава. А отвсякъде призиви да се отложи. Защо?“

stanev444Референдумът е насрочен за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, включително богатата на петрол провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски военен контрол. Багдад яростно се противопоставя на референдума, като го обяви за неконституционен. Против са и иракските съседи – Турция, Иран и Сирия, заради опасения, че референдумът може да подтикне към отцепничество и техните кюрдски малцинства, информира dnesplus.bg

Турция предупреди, че може да наложи санкции на Кюрдистан заради вота. За „потенциално дестабилизиращ ефект“ на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Ето какво написа във фейсбук профила си заместник-председателят на ОбС Варна Д-р Янко Станев:

„Не ни изкушавайте лицемерно!

Утре в Кюрдистан /Ирак/ има референдум за НЕЗАВИСИМОСТ. От 1980г. познавам кюрдите като студент. Не знаех, че има такъв народ.

Онемях, че 35 милиона нямат държава. Научих страшно много за езика, традициите, земята и историята на този древен народ.

В днешно време бях убеден, че правата и свободите им ще им дадат Родина. Това е демокрацията!

И утре има гласуване за Държава. А от всякъде призиви да се отложи. Защо? Богати и бедни държави! Мюсюлмани и християни! Политици и духовници! За кога бе хора? Заради какво да не чуем гласа на хората?

Не ме изкушавайте лицемери! Това е кауза! Аз съм гласувал вече, нищо, че не съм кюрд. Гласувах за ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗА ДЪРЖАВАТА, ЗА НАРОДА НА КЮРДИТЕ. Бъжи азади Кюрдистан!“

Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха днес да гласуват в референдума за независимост на автономния район Кюрдистан въпреки международното неодобрение за този вот.