Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Бюджетът на Варна за полугодието е преизпълнен

stanev333С 58,5 процента изпълнение на планираните приходи в бюджета завършва първото шестмесечие на годината община Варна, собствените приходи са с 5,8 млн. лв. повече от предвитените, имуществените данъци са събрани на 57 процента. Това е част отравносметката за общинските финанси, представена днес пред ресорната комисия от директора на бюджетната дирекция Стефка Господинова, информира dnesplus.bg

Наред с уверението за финансова стабилност, положително финансово салдо и без просрочени задължения, тя не пропусна да подчертае и оценката на Министерството на финансите, според която община Варна е на челно място в страната. Отчетът за полугодието е обнародван на сайта на община Варна като част от мерките за публичност и прозрачност при утравление на публичните финанси.

Съветниците от комисията също оцениха високо балансираната фискална политика на администрацията и повишената събираемост за миналата година, изчислена на 15 млн. лв. повече от предвиденото.

Картинката е ясна – Община Варна е в добро финансово здраве, без нито едно отклонение от нормативите, с добре планирана и още по-добре изпълнена финансова програма – коментира зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев. Той не скри задоволството си, че в днешното заседание не участват колеги „с драматични усещания за катастрофи”, но въпреки това им препоръча да четат числата.

По думите му преизпълнението на миналогодишната бюджетна рамка е показателно за високата компетентност на специалистите във финансовата дирекция, а от друга страна – за тясната обвързаност с решения, засягащи социални, икономически и политически ангажименти на община Варна. Не на последно място Станев подчерта, че отличните показатели от м.г. и първите 6 месеца на 2017 г. са гарант за финансовата обезпеченост на важни за града и за варненци проекти.