Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

В Пекин черноморски кметове обсъдиха възможностите за привличане на китайски туристи в България

pekinОсигуряването на директен полет и облекчаването на визовия режим са важни за активизирането на сътрудничеството между България и Китай в областта на туризма. Около тази позиция се обединиха делегация от ГЕРБ и Шън Бейли, помощник-началник във външния отдел на Китайската комунистическа партия (ККП).
Срещата се състоя в последния ден от работното посещение на българската делегация, водена от народния представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев. Част от делегацията са и кметовете на общините Аврен, Девня, Поморие, Созопол и Царево – Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.
В присъствието на българския посланик в Пекин Григор Порожанов представителите на местната власт презентираха туристическия потенциал на черноморските общини. От китайската страна бе проявен голям интерес към условията за балнеология и СПА туризъм. Според Шън Бейли китайските туристи биха оценили високо свойствата на минералните извори и на лечебната кал по българското Черноморие.
Кметът на Поморие Иван Алексиев сподели желанието си за побратимяване на общината с морския град Сямън в провинция Фудзиен, където по-рано българската делегация проведе множество срещи и установи редица контакти за ползотворно сътрудничество в различни области.
Шън Бейли увери, че инициативата „Един пояс, един път” и механизмът 16+1 предоставят нова платформа за задълбочаване на отношенията между България и Китай, като акцентира върху контактите в сферата на икономиката, търговията, инфраструктурата, културния обмен. Вашето посещение ще допринесе и за по-тясно сътрудничество на местно ниво, отбеляза пред българските гости Шън Бейли.
Посланикът ни я запозна с необходимостта да бъде облекчен достъпът до китайския пазар на хранителни продукти с българската маслодайна роза, която се радва на голяма популярност в азиатската страна. Български режисьор е класиран на второ място на кино фестивал в Китай и предстои да бъде награден, информира още Григор Порожанов, а Шън Бейли изрази увереност, че двустранното сътрудничество може да намери израз и в съвместни филмови продукции.
Посланикът анонсира, че в Пловдив предстои среща, свързана с механизма 16+1, в която се очаква да вземат участие представители на 3 китайски провинции. България е заявила желание да бъде домакин на следващия мащабен форум, посветен на механизма.
Шън Бейли отправи покана ГЕРБ да участва със свои представители в международния диалог на партиите, който външният отдел на ККП организира в края на ноември – началото на декември, след предстоящия партиен конгрес.
„Като представители на най-голямата партия в България искаме да надградим традиционно добрите отношения с Китай, включително и чрез участие в механизма 16+1 и инициативата „Един пояс, един път”, заключи ръководителят на делегацията Димитър Бойчев. В качеството си на председател на парламентарната група за приятелство с Китай той изтъкна, че 1/3 от народните представители в НС са част от тази група, което е безспорен знак за доброто сътрудничество.

barometar.net