Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Най-древното пристанище ще е с най-съвременна визия

ribarsko-pristanishteРибарското пристанище в местността „Карантината” в Аспарухово ще се обновява по проект на обща стойност над 16,6 млн. лв., от които 8,6 ще са от бюджета на община Варна. Това реши Общинският съвет на вчерашната си сесия.В момента там акостират 116 лодки, чиито места се запазват, а с плаващи понтони ще бъдат осигурени още десетки нови. Безопасността им ще осигурява вълнобойна стена. Максималната височина на вълната в акваторията не бива да надвишава 30 см, но са предвидеени мерки за водообмен, за да се предотврати заблатяване.

Симулационните модели са показали, че съоръжението няма да промени теченията така, че да бъде засегната пясъчната ивица на аспаруховския плаж. Рибарското пристанище ще е естествено продължение на алеите на Аспарухов парк, каза главният архитект на общината Виктор Бузев по време на представянето в пленарна зала на основните параметри на новото съоръжение. То ще се простира на 17,150 дка, безвъзмездно предоставени от държавата на община Варна.

В комплекса ще има 12-метрова кула с панорамна площадка и съвременна сграда с амфитеатрален покрив. Повод за идеята е дал фактът, че освен най-древното пристанище във варненския заалив това е и единственото място, откъдето макар и само в няколко дни на годината може да се наблюдава залез над вода.

В сградата щуе се разположат зона за посрещане на улова, рибен пазар, хладилна зона с ледогенератори и складове за съхранение. Там ще са и офисите на институции за контролиране на риболова. Паркоместата са обособени на два сектора – за работещите там и за посетители, но има терени и за автоколесарите, с които могат да се предвижват лодки.

Д-р Янко Станев, зам.-председател на общинския съвет:
Проектът е едно прекрасно нещо, което типично по български обсъждаме в последния момент и бързаме заради срока на апликационните форми, с които кандидатстваме за финансиране. Принципно съм против такива експресни решения, които дават повод за съмнения и разни недобронамерени, лични, партийни, но в никакъв случай не в обществен интерес мнения, които удрят по проекта. Аз ще гласувам в подкрепа, доверявам се на експертите. Но призовавам колегите си да погледнат през призмата на хората, които ще използват съоръженията – рибари, рибовъди, варненци. Защото не може само да се упражнява контрол, глоби и санкции. Трябва им помощ и подкрепа.

Виктор Бузев, главен архитект на община Варна:
До края на септември трябва да внесем предложението за финансиране, следва договор с областната администрация за безвъзмездно предоставяне на терена. След това тръгват процедурите по възлагане на обществените поръчки и ако няма обжалвания, които да ги забавят, догодина по това време може да започне реалното строителство. Съоръженията ще се строят около година и половина, общият срок на проекта е 24 месеца. Изграждането на модерното пристанище ще е само етап от превръщането на крайбрежието на Варна в атрактивна зона за отдих, развлечение и туризъм.
Гинка Христова

dnesplus.bg