Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Божидар Лукарски: Критикувам Борисов за одържавяването на сектори в икономиката

Bojidar-lukarski44Интервю на Илияна Беновска с Божидар Лукарски, лидер на СДС, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.

За СДС и „Реформаторския Блок“

„В момента сме в един период, в който правим равносметка на отминалите няколко месеца от последните избори насам и съответно подготвяме редиците, така да го кажем, въпреки че това е едно клише. По времето, когато аз бях министър, за съжаление това е една моя грешка, която аз отчетох и на последния форум, на който бях избран, допуснах грешката да не бъдат в най-добра кондиция структурите на СДС. Едно от нещата, които ще се опитаме сега тези, които сме новоизбраното ръководство на СДС да поправим, е именно тази. Оставаме в сградата на СДС. Има административни процедури, които се водят в момента, имаме и насрещни искове към Областна администрация. На този етап мога да кажа, че оставаме в сградата. Емблематична е сградата на „Раковска“ 124, нормално много политически сили включително и новонапъпили като „ВОЛЯ“ на г-н Марешки да имат определени претенции към тази сграда, но в крайна сметка решенията са на Областна администрация и към нея трябва да се зададе този въпрос, защото държавата е собственик на този имот, а не СДС.“- това заяви, Божидар Лукарски в отговор на въпрос какво става със СДС.

„Това е Ваше мнение. Че сме ревизирали, ревизирали сме. Аз не смятам ,че участието на СДС в реформаторския блок беше грешка и не само аз. Това го считат всички колеги, които се изказаха на последните форуми, които сме имали. Това, че РБ участваше в едно управление, което съвсем спокойно, особено на фона на това, което е досегашното на „Борисов 3“, мога да кажа, че имаше реформи, имаше опити и цели за създаването на такива, нещо, което в момента не виждаме. Не сме провалили ние кабинет „Борисов 2“. Кабинет „Борисов 2“ ще видите като се случи с „Борисов 3“ същото. Общо взето, който се е хванал с ГЕРБ, в крайна сметка е бил избутан. Изборите- така или иначе, ние имахме желание да съставим кабинет с нашия мандат, третият мандат на РБ и бяхме, мога да кажа, много близко до това, независимо от песимистичните настроения на много колеги, включително и такива в Блока и в крайна сметка пожелаха да отидат на предсрочни избори. Тяхно беше желанието, защото нека върна малко лентата. Говорихме съвсем скоро с моят зам.-председател Румен Христов, тогава този опит за съставяне на правителство претърпя крах заради искането на патриотите за увеличаване на минималната пенсия. Малко по-късно ГЕРБ, както се бяха запънали тогава, малко по-късно отстъпиха, а още малко по-късно виждаме, че на лице е едно увеличение на минималната пенсия, което е меко казано символично, да не кажа смехотворно.“- отговори Божидар Лукарски на въпрос дали е прецизирал участието си в коалиция с ДСБ, ДБГ и други партии в „Реформатоски Блок“.

За скандалите в управлението

На въпрос дали има заострени пики срещу ГЕРБ и дали се повтаря историята с Димитър Делчев от ДБГ Божидар Лукарски заяви: „Тази седмица имахме няколкократни срещи в РБ и дебело трябва да подчертаем, че това, което г-н Делчев развива като теза е свързано основно с местните избори и е свързано не само основно, главно и подчертано дебело с феодализацията и моделът, който ГЕРБ е изградил по места“.

„Уточнение- Делчев и вие подкрепяте тезата на БСП за шуробаджанащината в местното управление и местните структури от страна на ГЕРБ.“– коментира Беновска, а Божидар Луркарски отвърна: „Много добър опит да ни вкарате в унисон с БСП, но е факт, че модел на шуробаджанащина и не само на шуробаджанащина, сливане на власт, семейство, местно управление, подчертавам особено на местно ниво, на кадрите на ГЕРБ по места. Хасково не е единствения, макар че може би е най-очевидния пример“.

„Ние като партия, която е извън парламента, естествено, че сме опозиция на сегашното управление- не само на ГЕРБ. Критиките, които могат да се отправят към сегашното управление, включително и по отношение на политици на ГЕРБ, не могат да бъдат скрити и СДС, и другите колеги от РБ сме готови и трябва да покажем тези неща. Критикувам Борисов за това, че в момента в държавата, като изключим външнополитическия аспект, нещо което много внимателно слушах и доста добре беше отбелязано от г-н Аталай- безспорни успехи, вътре в държавата реално освен скандали, нищо не се случва. Факт е, че реформи по наше управление имаше, в момента такива не забелязвам. Може да сметнем много просто законодателните инициативни на сегашното НС, на сегашното управляващо мнозинство и в същото време на предишното- в пъти разлика.“- добави още Лукарски.

На въпрос като към юрист, знаещ че всяко нещо хвърлено в пространството трябва да се докаже, Лукарски заяви, че „гейтовете“ са факт, независимо кой ги създава. Според него „гейта“ го създава този, на чието име е.

„Ние сме отворени в СДС за коалиция естествено. Над 300 000 избиратели ни показаха, че не можем да вървим разделени и ни пожелаха да бъдем обединени. От тук нататък обаче обединението не трябва да бъде просто организационно и чисто формализирано, ако щете в насипно състояние тип тюрлю гювеч, а трябва да има някаква идейна и програмна платформа, каквато в момента не е създадена. Казвам ви на каква основа трябва да бъде, ако е на основа „ние сме против“, понеже ми зададохте въпроса за Димитър Делчев, в моята риторика и в риториката на проекта СДС не съществува „про“ и „анти“. Не ми харесва, когато някой каже: „аз съм анти ГЕРБ. На мен не ми харесва тази и тази личност. Не става за шеф на еди коя си банка и тн.н.“. Това малко звучи като: „тези хора не ми харесват, понеже тези, които аз издигам са по-подходящи“. Нещата и политиките, които критикуваме, експертно да приложим алтернатива- как бихме си свършили ние работата.“- добави още Лукарски.

За успехите на кабинета „Борисов 2“ с участието на РБ

„Част от вашите успехи ли е това, че България според статистическата агенция „Евростат“ е четвърта по ръст на БВП в ЕС и пета в цяла Европа за 2016г.?“– попита Беновска , а Лукарски заяви, че това е част и от неговите успехи, но това е резултат на колективна работа: „На колегите, който са били тогава в управлението заедно с нас, и разбира се и на други правителства, защото този успех се отчита не само за правителството „Борисов 2““.

За „ЕМКО“ ЕООД

„Преди да Ви отговоря бих апелирал към Вас и и към други колеги да не си правим хипотези и опити на гърба на военнопромишления комплекс, който е изключително важен за България, защото става дума не за търговия с домати, краставици или нещо подобно, не че искам да омаловажа земеделската продукция, но голяма част от това производство и този тип търговия е свързан със секретност. Много от нещата, включително и аз към настоящия момент, не знам и вие няма как да знаете, защото нямате съответното ниво за достъп.“- заяви Лукарски относно случващото се във военнопромишления комплекс и по конкретно „ЕМКО“ ЕООД и „Дунарит“, като добави, че като бивш член на междуведомствения съвет и председател на комисия е на мнение, че голяма част от нещата не бива да стигат до широката аудитория.

„Бих разкритикувал не само министър Караниколов, но и позицията на правителството и на премиера в частност, за одържавяване на определени сектори и одържавяване на определени предприятия така ангро.“- добави още Лукарски.