Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Майката на малката Роси благодари на кмета на Девня Свилен Шитов

shitov-daun.jpgКметът на Девня Свилен Шитов получи благодарствен жест от Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун. В знак на признателност за отзивчивостта и съпричастността, която общината проявява целогодишно към малката Роси от Девня, тази сутрин нейната майка Ани Гендова подари на Свилен Шитов тениска, с която го отличава като приятел на хората, родени с тризомия 21. Поводът за благодарствения жест е настъпилият октомври – Световният месец за информираност на тема „Синдром на Даун“.
„Нашето Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун от сърце благодари за отзивчивостта на Община Девня, в лицето на господин Свилен Шитов, който доказа на практика, че истинските приятели не броят хромозоми и че Доброто разцъфва там, където хората му дават шанс“, пише Ани Гендова в благодарственото си писмо, в което описва как е преминала последната една година на малката Роси:
„Аз съм Ани, една слънчева майка от Девня, а навън отново е есен. И понеже пак е октомври – Световният месец за информираност на тема Синдром на Даун, отново Ви поздравяваме с моята Роси. Всъщност, Роси вече цяла година Ви поздравява на входа на нашия град. Миналата година, с помощта на Община Девня, се появи слънчев билборд. На него бяха нашето слънце и нейните приятели от детската градина Жорко и Стефи, които цяла година не спряха да Ви се усмихват под наслов „Аз не страдам от Синдром на Даун, аз страдам от вашите предразсъдъци“. Всички ние сме се заглеждали поне веднъж в малките усмивки и греещите им очи и сме се радвали на Роси и приятелчетата й. Синдромът на Даун не е болест, а генетично състояние. Най-честата генетична аномалия, засягаща 1 на всеки 700 деца по света. В България всяка година се раждат около 100 дечица с този синдром. Той обхваща всяка възраст и етнос.“

barometar.net