Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Варненци са възмутени от резитбата на дървета в града

Kloni-VarnaВарненци масово недоволстват в социалните мрежи от начина по който се подрязват дърветата в морската столица. Варненката Деница Малковска описва как се режат и оставят клони на дървета на ул.Братя Миладинови:  „Сега….ако се чудите как се кастрят клони, ето така. Идва една бригада, вади резачките по обяд и със скоростта на светлината реже наред клоните, които падат върху паркираните автомобили, тротоарите, евентуално върху някой минувач. Тези от паркиралите не могат да си влязат в автомобилите, другите пък не могат да паркират. Клоните разбира се престояват една нощ, ей така за разкош. И разбира се няма маркировки, заграждения и нищо, което да сигнализира този мегаатрактивен процес. Община ли бе да го опишеш. „

Димитър Власев добавя: Касапница има и по улица „Русе“ (между у-ще Димчо Дебелянов и х-л Голдън Тюлип). Всички дървета са с изрязани корони. Плача. Поне уцелиха малко по-подходящ месец от Юни. За щастие, липите могат да преодолеят това. Болни дървета може и да не оцелеят. Имаше и поне едно дърво изрязано много лошо – такива също може да не се възстановят. Но ще минат поне 2-3 години преди да се оформят нови корони да красят и да правят сянка. И ще има проблем с летораслите поне 1-2 години. И изобщо не е за пренебрегване че визията на улицата в момента е плачевна.

Варненка допълва:  Аз живея на тази улица и писах още в събота за тази сеч. Писах и e-mail до Г-жа Хараланова, експерт в служба Озеленяване към Общината. И какъв е резултата? Нулев! Днес продължиха и изсякоха останалите дървета. Жалко за тези здрави и красиви липи! Няма да остане нито едно дърво в целия град,а те са катализатори на въздуха.

Нина Илиева: Убиха и две липи до строежа на новия хотел до Градска болница.

Tri-durveta7777Венцислав Стойков сигнализира за скандален случай във Варна: „Три дръвчета са отсечени в самия център на Варна, на оживен булевард /б.р. -Бул. Съборни/, където на никой не са пречили. Три дръвчета, в редичка едно до друго умряха, напук на всички уверения на общината, че има „Публичен зелен регистър“ и всяко дърво има номер и паспорт и това е „една балтия, която ще сече разни мераци за строителство“ Балтията, обаче, посече тях. Посече ги, след като миналата година някой ги проби със свредел и наля нафта в отворите. Само че те не умряха, напук на мераците на дупкаджията. Раззелениха се и цяло лято хвърляха сянка, макар и окастрени, върху напечения тротоар и витрините на съседния дългостроящ се паметник на архитектурната немощ билдинг. Дупките, обаче предизвикаха обществен резонанс, общината се намеси, прокуратурата се сезира… И проблемът се реши – дръвчетата вече ги няма.

tri-durvetaСега е ред на съответните общински чиновници да отговорят кой разреши отсичането и по каква причина? Кой е подал заявлението за отсичане на дърветата и с какви мотиви? Кой, или кои експерти са оценили състоянието на дърветата и са дали съгласие за премахването им? Какви действия са били предприети по отношение на сигнала за пробиване на дърветата с цел умъртвяването им? Какви действия е предприела прокуратурата за издирване на „неизвестния“ извършител на посегателството върху общинска собственост?”

barometar.net