Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Частен съдебен изпълнител Янкова тълкува решенията на съда, в изгода на търговец

Adamo-sladkarnizaЮридическата сага между фирма „Пазари“ и Адам Адамов продължава с пълна сила. Последната новина  е, че Варненски районен съд остави без уважение молбата на общинската фирма за спиране на изпълнителното производство по събарянето на три павилиона, които пречат на Адамов. В случая е интересно поведението на частния съдебен изпълнител Станислава Янкова. Тя тълкува решение на Върховния касационен съд, както е изгодно на Адамов. В решението на ВКС пише, че фирма „Пазари“ трябва да премахне обекти, които са „разположени пред търговския обект“ на Адамов и „закриват и препятстват достъпа“ до него. Общинската фирма изпълнява разпореждането на съда и премества сергии, които са пред витрината на обекта /аптека/ на търговеца, но Станислава Янкова иска премахването и на три павилиона, долепени до аптеката, които нито я закриват, нито препятстват достъпа до нея.

От ВКС тълкуват своето решение и постановяват, че то е изпълнено, но Станислава Янкова, която въпреки, че е запозната с решението на ВКС въз основа на изпълнителен лист, в който не е упоменато премахването на павилионите насрочва принудителното им събаряне. Юристи коментираха пред www.barometar.net, че законът дава големи правомощия на частните съдебни изпълнители и Станислава Янкова е поела голям риск и, като тълкува решението на ВКС, както й е изгодно. От фирма „Пазари“ са подали жалби до Министерство на правосъдието и до Камарата на частните съдебни изпълнители срещу действията на Станислава Янкова.

stanislava-iankovaСтанислава Янкова е спорна и противоречива фигура на варненския, съдебен небосклон. През февруари 2009 година, тя беше осъдена условно на година и половина с 3 години изпитателен срок от Окръжен съд-Варна. Присъдата на Янкова беше за вдигане на възбрана върху имот. Варненският апелативен съд потвърди наказанието и го увеличи, като постанови Янкова да бъде отнето правото да упражнява професията си за 18 месеца. През април 2010 година Върховният касационен съд отмени присъдата на Станислава Янкова и върна делото за разглеждане на друг състав на Апелативния съд във Варна.

През месец октомври 2010 година Апелативният съд за втори път лишава Станислава Янкова от право да заема длъжността „частен съдебен изпълнител” за срок от една година и половина. Втората съдебна инстанция потвърди условната присъда – година и половина „лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок, която съдът наложи на съдия изпълнителя през февруари 2009 г.

Последното съдебно решение на Върховния касационен съд е от 1 юли 2011 година. В него се казва, че съдебният състав признава Станислава Янкова за невинна и я оправдава по обвинението за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1, пр. 1 НК.

barometar.net

На снимката – Станислава Янкова