Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Тримата „мускетари“ от ТИМ и д’Ънката

trimata ot-timВ романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“ доброто побеждава под благосклонния поглед на крал Луи XIII- Справедливи. Тримата мускетари Атос, Портос, Арамис и гасконецът д,Артанян / капитан на мускетарите е граф дьо Тревил/, влизат в битки с гвардейците на кардинал Ришельо и надделяват. Популярен е и девиза на мускетарите : „Един за всички, всички за един!“, който бе припознат и от политическата класа в България, но само в частта „Всички за един!“.
Във Варна, в началото на 90-те години бе създадена икономическа група, с която днес родните ни политици се съобразяват. Това е ТИМ – оглавявана от трима души, които управляват мащабен конгломерат от фирми, с воинска дисциплина и строг мениджмънт. Марин Митев, Иво Каменов и Тихомир Митев са начело на огромна империя, която е по-могъща от „Мултигруп“ в „златните“ й години.
Тъмните периоди от историята на ТИМ са описани, те не са тайна за никого. / спорното натрупване на първоначалния капитал, случаите с Филчо Колев и Николай Йонков/ Единият от тримата варненски „мускетари“, Иво Каменов отрича пред журналиста Юрген Рот за тези противоречиви моменти, но архивите говорят друго. Миналото не е забравено, но „мускетарите“ вървят напред и нагоре – строят стадион / доста бавно/, крайбрежната Алея Първа жилищни сгради, хотели и аквакомплекси /по-бързо/ и създават работни места. Работили за ТИМ твърдят, че подборът на кадри е прецизен и трябва да те препоръча някой: роднина, съученик или приятел. Лоялността е задължителна. За капитан на „мускетарите“ се спрягаше покойният прокурор Николай Колев, влиятелен покровител в Русия и генерал от ДС. Има и друга легенда: че Марин Митев е свързан със село Крумово, Варненско, от което са бивши влиятелни фактори в БКП, които са помогнали на ТИМ. Който и да е дьо Тревил /ако го има/ добре си върши работата, защото тримата „мускетари“ са едни от най-богатите хора в България, а ТИМ просперира. Не навсякъде, а където е монополист. Проблемите с авиокомпанията „България Еър“ показаха, че ТИМ работи трудно в конкурентна среда, но където има покровителството на държавата или местната власт се справя добре.
В ролята на крал Луи Справедливи може да се превъплъти Бойко Борисов, който избягва да коментира тримата „мускетари“ от ТИМ. Но веднъж във Варна се ядоса и даде интервю само пред тяхната телевизия, другите медии бяха пренебрегнати. Бойко Справедливи продаде и над 160 декара в местността „Летищен комплекс София“ на ТИМ на неизвестна цена. Плътно до краля е кардинал Ришельо, който въпреки опитите на недоволни придворни не го маха от поста първи министър. В родната политика нямаме човек от калибъра на Ришельо, но в частта шпионаж, може да се доверим на Цветан Цветанов. Той също избягва да коментира тримата „мускетари“, само веднъж каза, че партията му не покровителства ТИМ. Това не важи за бившия кмет на Варна, Кирил Йорданов, но неговата кариера приключи безславно, докато тази на тримата „мускетари“ е в непрестанен възход. Логично възниква въпроса: Безкраен ли ще бъде възхода на ТИМ, след като в бизнеса има върхове и спадове? Иво Каменов обяснява формулата на успеха така: „След 15 години ние, а и не само ние, ще бъдем част от миналото. Продукт сме на времето. Печели бързият инстинкт срещу бавното мислене. Училище, университет, работа, кариера. Това е бавното мислене. Бързият е онзи, който се доверява на инстинкта си.“

dankata33По-сложна е съдбата на четвъртия „мускетар“ от Варна, Даниел Славов – д’ Ънката. Сочен от политици и анализатори за контрабандист, той не може, а и не прави опити да се раздели с негативния си имидж. Не дава интервюта, дори когато беше обвиняем по делото „Медузите“, заедно с Борислав Гуцанов не отрони и дума. Славов е известен с огромните жилищни комплекси, които строи и подпомагането на партийни централи. Второто той прави, за да знае накъде духа политическия вятър и да има позиции в местната власт. Публична тайна е, че бизнесменът има сериозно влияние в митниците. Името му е свързвано с БСП, реформаторите, с общински съветници и депутати. Но д’ Ънката не повтаря грешката на Веселин Марешки да влезе директно в политиката /с неговия имидж това е мисия невъзможна/, а залага на политици от различни цветове. Приятел е с Борислав Гуцанов, но помага и на реформаторите. Не участва в публични скандали, но през лятото на 2016 г., името му беше замесено в убийството на кучето Рокси до комплекс „Ламер” в курорта „Златни пясъци”. Пушката, с която бе убито кучето се оказа собственост на д’ Ънката, но в сагата, адвокатите на Славов намесиха кръщелника му, на когото я подарил. Окръжната прокуратура във Варна възобнови разследването по случая. Славов не е любимец на Бойко Справедливи, който нарече един от строежите му „паметник на безотговорността“, защото е построил хотел с 1000 места, канализацията на който изтича в морето и то в най-голямото свлачище. Но фирма Борд /съкратено от Борислав и Даниел/ продължава да строи ударно и да продава жилища, напук на враговете на д’ Ънката.

barometar.net