Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

„Убийство в Ориент Експрес“- новият прочит на Кенет Брана

djoni-dep44От години се водят спорове кой е най-любимият детектив, родил се от книга и преродил се на екран. Шерлок Холмс убедително води в тази негласна „битка“, но и Еркюл Поаро никак не изостава в надпреварата. Нещо повече – предстои Поаро да изравни, а защо не и да задмине британския си колега, тъй като съвсем скоро по екраните ще видим филма „Убийство в Ориент Експрес“.

Новият прочит на романа на Агата Кристи е режисиран от Кенет Брана, който влиза и в главната роля, а това само по себе си е знак за класа и качество. Използваме случая с дългоочакваната премиера на „Убийство в Ориент Експрес“, за да се поразровим в „битката“ между Холмс и Поаро. Или с други думи – ще разгледаме накратко историята на персонажите на екран.

Шерлок Холмс

На пръв поглед Шерлок Холмс наистина е по-популярен. Филми и сериали с него има още от 1905 г., затова и няма да се спираме на всяко заглавие. Няма как да пропуснем обаче филмите с Ейли Норууд, заснети между 1921 и 1923 г. – 45 късометражни и два пълнометражни. Цялата филмова кариера на Норууд преминава в образа на детектива, затова не е случайно, че именно този актьор държи и до днес рекорда за най-много роли на Шерлок Холмс. А самият Артър Конан Дойл казва, че „превъплъщенията на Норууд са го изумили“.

От 1939 г. до 1946 г. се появяват 14 американски филма с главен персонаж Шерлок Холмс, а в неговия образ влиза актьорът Базил Ратбоун. Въпреки че той е блестящ театрален изпълнител, голямата му слава идва именно с ролята на прочутия детектив.

benedikt-kambarbachПървият цветен филм за Шерлок Холмс излиза през 1959 г. и е екранизация на „Баскервилското куче“ с Питър Къшинг, който през 1968 г. снима 16 епизода от поредицата на BBC „Шерлок Холмс на сър Артър Конан Дойл“. От всичко обаче оцеляват едва шест серии. Между 1984 г. и 1994 г. името Шерлок Холмс се свързва с Джеръми Брет. Актьорът изпълнява главната роля в 41 филма от поредицата на Granada Television.

В последните години Робърт Дауни-младши изпълнява ролята в пълнометражни филми, а Бенедикт Къмбърбач – в четири сезона на изключително успешния едноименен сериал.

Еркюл Поаро

Животът на Еркюл Поаро на екран започва от 40-те години на XX в. Сър Питър Устинов пръв се превъплъщава за по-дълго време в образа на легендарния през 1978 г. Двадесет години по-късно в ролята влиза английският актьор Дейвид Сушей, който ще се превърне в най-емблематичния изпълнител на героя, макар и не в пълнометражни филми, а в телевизионен сериал.

До 2013 г. той играе Поаро с цялата си душа и сърце. Излъчени са 13 сезона, екранизирани са всички 33 романа и кратки разкази (без един) и по този начин значителна и важна част от криминалното литературно наследство с марка „Агата Кристи“ е филмирано.

Да помиришеш пàрата от „Ориент Експрес“

Днес, четири години след оттеглянето на Дейвид Сушей, в същия образ влиза Кенет Брана. Убедени сме, че като актьор и режисьор на филма, Брана ще е подходил максимално професионално към продукцията. Трейлърът на филма го потвърждава.

„Искам да помиришете пàрата от „Ориент Експрес“, казва Брана в интервю за Гардиън. Там той споменава още, че най-ревностните фенове и прецизни познавачи на творчеството на Агата Кристи, и специално на този роман, може би ще открият някои промени.

Все пак режисьорът уверява, че същината на текста е запазена. А ето и какво най-много го е вълнувало по време на подготовката за този филм и снимачния процес:

„Не само въпросите „кой го е направил“, „как го е направил“ и „защо го е направил“ са важни, но и въпросът „какво представлява справедливостта“. Когато става дума за престъпление, породено от желанието за отмъщение, трябва по-дълбоко да се разглежда казусът дали максимата „око за око, зъб за зъб“ е цивилизовано решение“, казва Брана в същото интервю и дава знак, че неговият филм ще бъде по-задълбочен.

За финал само ще изброим някои от актьорите от предстоящата премиера „Убийство в Ориент Експрес“, за да докажем колко сериозни имена са се включили: Дейзи Ридли, Пенелопе Крус, Джони Деп, Мишел Пфайфър, Джуди Денч, Уилям Дефо.Премиерата на филма е на 13 ноември, информира lifestyle.bg