Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

„Енерго-Про“ бави строежа на новия търговски център в Девня

shitov4352Процедурна хватка на компанията „Енерго-Про“, от чиито услуги за доставка на ток Община Девня наскоро се отказа, създава невъзможност за навременното изграждане на общинския търговски център в града, който по проект трябва да бъде готов до края на месеца. За това алармира кметът Свилен Шитов, който възнамерява да сигнализира за казуса Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и Народното събрание. Причината за създалата се патова ситуация, която е на път да отприщи социално напрежение от страна на малкия бизнес, е, че от „Енерго-Про“, като собственици на електропреносните съоръжения, отказват да присъединят своевременно строителния обект към мрежата за ниско напрежение. По този начин се създава обективна невъзможност на фирмата изпълнител – „Солей 06“ ООД, да реализира в срок строително-монтажните дейности, които без съмнение изискват достатъчно мощна електроенергия.
Още на 26 октомври Община Девня е сключила договор с „Енерго-Про“ за присъединяване на строежа към мрежата за ниско напрежение, като за целта е заплатила и необходимата такса. Съгласно документа монополистът се задължава да свърже обекта с намиращия се на 50 метра разстояние трафопост и да монтира електромер. Въпреки че тази работа може да се свърши за няколко часа, две седмици по-късно от фирмата изпълнител на обекта са принудени да черпят ток от агрегат и от стълбовете за уличното осветление на общината, чиято мощност е недостатъчна, за да се извършват строително-монтажните дейности на пълни обороти. Така например заваръчните работи на площадката днес се осъществяваха с два уреда (електрожени) вместо с шест. „На нас са ни необходими поне 30 киловата мощност, а сега работим при едва 10“, оплака се надзорникът на обекта.
Оправданието, което изтъкват от „Енерго-Про Мрежи“, е, че съгласно сключения с Община Девня договор срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на присъединителните съоръжения е 3 месеца. Такива били вътрешните правила на предприятието. Излиза, че на монополиста му трябват 90 дни, за да опъне един кабел и да монтира един електромер. „Нееднократно съм водил разговори с различните отдели на „Енерго-Про“, които си прехвърлят топката едни на други и не поемат ангажимент да ни свържат към мрежата в най-кратки срокове“, заяви кметът Свилен Шитов. Той подчерта, че създалата се ситуация ще причини тежки имуществени вреди на малкия бизнес в града, при това в зимния сезон. „Искрено се надявам, че от „Енерго-Про“ ще вземат случая присърце. Става въпрос за общински обект, в който 14 фирми ще имат възможност да развиват търговска дейност след съответната процедура за отдаване под наем“, добави градоуправникът. Той не се ангажира с конкретен отговор на какво се дължи бездействието на монополиста, от който зависи присъединяването на обекта към мрежата за ниско напрежение. Не изключи обаче причината за това да е станала възможността, от която се възползва Община Девня, да закупува електроенергия на свободния пазар, сключвайки много по-изгоден договор с друг доставчик на ток.

barometar.net