Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ГЕРБ: Променяме Конституцията, за да разследваме приватизацията

desislava_atanasovaПарламентарната група на ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, съобщи днес председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той обясни, че юридическият екип на управляващата партия е обсъдил всички правни възможности за изменение в Наказателния кодекс и конституцията, преди да се спрат на окончателния вариант.

С промените ще се поиска добавяне на нова алинея към член 31 в конституцията с която да отпадне давността за престъпления при приватизацията в периода 1992 – 2017 г. Взели сме за начало 1992 заради първия приватизационен закон, обясни Кирилов защо се добавя периодът. Според него към настоящия момент огромната част от общинската и държавната собственост е приватизирана и са останали държавни дружества, които са в забранителния списък за приватизация. Той не изключи в рамките на дебата срокът да бъде оставен отворен.

В мотивите си сме посочили правни източници и теоретици, дори сме развили мотиви в теорията за абсолютността на наказанията, които са разработени от Кант и Хегел, които са учители на Маркс и Енгелс, каза Кирилов. Според анализа, който е направен от правния екип на ГЕРБ има примери за отпадане на давността в много други демократични държави. Бяха дадени примери с Канада, където „за тежки престъпления престъпния деец може да бъде обвинен във всеки момент“, а в Норвегия има формирование, което разследва стари случаи за за убийства и т.н.

За да бъде внесено предложението, са необходими подписите най-малко на 60 народни представители. За да стане факт промяната „по бързата писта“ в парламента, са необходими 180 гласа. Ако БСП ни подкрепи, се надяваме това да стане по бързата процедура, каза Кирилов. Според ГЕРБ всички останали партии са заявявали, че ще подкрепят подобно предложение. За да мине предложението „по бавната писта“, са необходими две трети от гласовете на 240-те депутати (161). За нас ще е важен 161-ият „златен пръст“, каза Кирилов. В ГЕРБ очакват Корнелия Нинова да не гласува „против“, защото иначе ще е в конфликт на интереси.

Депутатът Десислава Атанасова каза, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, която нарече „този основен приватизатор“, фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма за назначаване в съвета на директорите на държавни дружества, които са приватизирани „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“. През 2005 тя притежава 7200 акции „Техноимпекс“, както е видно от декларацията и пред Сметната палата, каза Атанасова. Нинова е декларирала и 65 000 лв. от продажби на акции в „Техноимпекс“.

От ГЕРБ намекват, че Корнелия Нинова е забъркана в корупционни сделки от няколко месеца, като през август я обявиха за отговорна и за строителството на хидровъзел „Цанков камък“.

Кирилов каза още, че няма да се създава отделен орган освен тези по конституция, който да разследва приватизацията. „Прокуратурата е преглеждала всички сделки, имаме много новообразувани производства, които са прекратени по давност. Ще има правна възможност да се завършат разследвания“, каза Кирилов. От думите му се разбра, че очакваната нова проверка на приватизацията няма да засегне делата, които са завършили с оправдателни присъди. Всеки, който разполага с данни, може да сезира прокуратурата, каза още Кирилов, информира dnevnik.bg