Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Янко Станев: Общинската икономика е стълб в социалната политика, тушира несправедливостите в обществото

ianko-stanev44Общинските фирми са в лоша среда, защото корупционните възможности на техните конкуренти са по-големи, заяви в студиото на Дарик Варна зам.-председателят на местния парламент в морската столица и градски лидер на СДС Янко Станев. Той даде за пример частни траурни агенции, чиито агенти „висят в болниците и използват скръбта на близките на покойниците”. Заради такива практики пазарният дял на „Обреди” за последните 10-15 години намалял от 75 % на 38 %.

Служители на ДАНС са проверявали варненска общинска фирма, каза още Станев, който обаче не пожела да разкрие името на дружеството. Той се обяви прокуратурата да влезе и в други фирми, както поиска колегата му в Общинския съвет Борислав Гуцанов (БСП) за „Градски транспорт”.
„За да увеличим приходите на „Градски транспорт”, трябва да се вдигне цената на билетчето. Няма как фирма с такава цена на билетчето да е на печалба. Ние не търсим печалба, а баланс. От общинските фирми искаме да осъществяват дейност, която в повече случаи е и социална, а в същото време те са икономически субекти и търсят по-голяма печалба.

Общинската икономика е стълб в социалната политика и в голяма степен тушира несправедливостите в обществото, които се получават заради неравенството”, коментира Станев. Той добави, че „Градски транспорт” може да излезе на печалба след оптимизация на транспортната схема и пресичане на нелоялната конкуренция на такситата. Янко Станев се обяви против това ДКЦ-тата да бъдат търговски дружества, тъй като за разлика от частните здравни заведения не могат да връщат пациенти. Според него здравеопазването във Варна е низвергнато и като пример посочи, че лечебните заведения в Пловдив получават от Здравната каса два пъти повече пари.

Въпросът за приватизация на общински фирми не стои на дневен ред, добави Станев, който подкрепи намеренията за ревизия на приватизационните сделки.