Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Уличните котки повече от кучетата не само във Варна

kotka_23Популацията от улични котки във Варна в последните години непрекъснато се увеличава. Поредното доказателство за нарастващия брой на бездомните писани са резултатите от кампанията за кастрация на бездомни животни на фондация „Лъки Хънт“. От 11 до 18 ноември зоозащитната организация кастрира, ваксинира и чипира бездомни животни в курорта „Св. Св. Константин и Елена”. През мобилната им ветеринарна клиника минаха по-малко от очакваното улични кучета, но повече безпризорни котки, като екипът е останал изненадан от популацията на пухкавите четириноги в курорта.

„Бяхме заобиколени само от котки. Много хора също ни съдействаха и водеха котки за кастрация”, разкри Антония Стоянова, секретар на Фондация „Лъки Хънт“. По време на кампанията, продължила седмица, през мобилната клиника са минали над 50 котки. Водени са били и бездомни кучета от различни части на Варна.

Уличните котки във Варна са над 3 пъти повече от безпризорните кучета, показа преброяване на Общината. През миналата година котките по варненските улиците са били над 2000, при 630 кучета, разкри през май зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. Нарастващата популация на бездомните животни се превръща в едно от най-големите притеснения на народите и единственият хуманен и устойчив метод за контролиране на този проблем е системата „кастрирай и освободи“, смятат от „Лъки Хънт“.

С настъпване на студените месеци фондацията подготвя нов проект, наречен „Зима в България“. Природозащитниците ще осигуряват ежедневно храна на животни по улиците. Където е необходимо ще бъдат поставени и къщи за бездомните четириноги. Като за начало кампанията ще обхване Девня и околностите на Варна. За осъществяване на „Зима в България“ „Лъки Хънт“ ще разчита и на дарения. Не страницата си във Фейсбук те обещават да публикуват ежеседмичен отчет.