Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Има ли сили БПЦ да завърши храмът „Св.Прокопий Варненски“?

prokopii-varnenskiПрез 2018 г. ще се навършат 10 години, откакто Варненската и Великопреславска митрополия строи храмът „Св.Прокопий Варненски“. През 2008 г. година прогнозите на архитектите на храма са, че строителството му ще отнеме 2 години, за изграждането му ще се разчита на дарения и част от строителството ще бъде поето безвъзмездно от местни компании. През годините, държавата, община Варна, партия ГЕРБ и частни дарители подпомагаха щедро строителството на храма. Премиерът Борисов, който е известен с добронамереното си отношение към Българската православна църква издейства стотици хиляди левове за строителството на храма, Варненската митрополия организира SMS кампании за набиране на средства, благотворителни инициативи, но „Св.Прокопий Варненски“ още не е завършен.

Основателно възниква въпроса: Има ли сили и средства Българската православна църква да построи храм във Варна, след като за 100 години няма съграден такъв в морската столица?
borisov23243Имотите на БПЦ по данъчна оценка са оценени на над 2 млрд. лева. Тя притежава 2 млн. дка ниви, лозя, ливади и градини. Църквата е освободена от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци. Тя получава и субсидия от държавата /за 2015 г.в размер на 2 млн. и 360 хил. лв./.

Църквата не плаща данък за производството и търговията със свещи, не плаща ДДС, не издава и документи за кръщенета, сватби и погребения, няма фискални апарати, които да отчитат оборота й. Никой не знае колко печели на година БПЦ, но по информация на вестник „Телеграф“ за 2015 г., само от продажбата на свещи печалбата й е 16 млн.лв. Отделно църквата получава солидни наеми за свои имоти, участва и в търговски сделки с имотите си, владиците поддържат луксозен начин на живот и имат скъпи автопаркове. Защо тогава БПЦ 10 години не може да завърши „Св.Прокопий Варненски“ се питат варненци? За недостиг на средства ли става дума, за липса на достатъчно желание ли, или помощта на дарителите е недостатъчна? Каквито и да са причините, храмът дублира съдбата на стадион „Варна“, който също се строи над 10 години и още не е завършен.

barometar.net