Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Д-р Янко Станев: Варна е град на разумното спокойствие

stanev333Интервю на Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС, пред Радио Варна:

– Вашият колега Йордан Цонев каза, че националният бюджет е добър финансово счетоводен баланс на държавата, но само това. Не личи да е основен инструмент за правене на политика и реформа. Съотнесено към местния бюджет, който актуализирахте вчера как го преценявате?

Не съм съгласен с Данчо Цонев, имали сме спорове през годините. В националния бюджет се виждат секторните политики, но той е много по-широка рамка. По скоро това, което аз имам като забележка към националния бюджет, по-малката диференциация по региони, има я, но не е достатъчно забележима, защото трябва да има по-гъвкава система във връзка с предстоящото европредседателство. Цонев да говори за всички останали, но не и за Варна. Взимам бюджетите на всички градове слагам го до варненския и сравнението показва съществени различия. Няма такъв друг град в България. Ние имаме детайлност до последната цифричка, наясно сме със секторни политики от А до Я, имаме пълна разбивка на всяка цифричка. В презентациите и публичните обсъждания показваме, че се отнасяме изключително сериозно към числата в бюджета, които са всъщност отражение на политиките, които следва община Варна.

Но от друга страна опозицията ви критикува, че няма разбивка за отделните проекти, например за интегрирания градски транспорт колко пари се харчат в този документ няма разбивка, няма и информация.

Ако искам повече информация или повече цифри по този въпрос, аз бих направил две неща. Първият източник са официалните институции, финансиращи проекта, европейската комисия, нашите отчети в общината, и след това заседания на комисиите към общинския съвет. Трябва да има такива дебати и аз го предлагам вече втори път. Не ме е страх, защото дори да намерим кусури, ще ги отстраним. И второ – убеден съм че ползата за варненци е голяма. Не е работа на бюджета това.

Проблемът е защо тези цифри не са в изказванията на тези, които ни критикуват, не може да се хвърлят във въздуха всякакви тези и да висят във въздуха, когато са лишени от основанието на числата. Напомнят ми за онова говорене от началото на демократичните промени с огромна емоция, но с малко експертиза – това време отмина. Сега всичко трябва да се подкрепя с цифри, анализ на икономика и правен анализ. Това не се случва в опозиционните изказвания, в които признавам до голяма степен има справедливост.

Всички критики ги приемам спокойно, дори и да не са обективни, всяка критика може да бъде използвана в градивна посока. За здравеопазването например– пропуск има, без значение дали е технологичен заради процедурите по ЗОП. Но подкрепата на общината към здравните заведения ще се случи. Примерно сега на 14 декември мисля сме свикали комисия на която специално да бъде обсъден въпросът какъв тип процедури предстоят и какви действия трябва да се предприемат.

Но според мен много по-важно от тази тема е приемането на декларацията в пленарна зала, свързана с варненското здравеопазване. Това е първият общински съвет който обръща внимание на цялостното здравеопазване в национален мащаб. Ние приехме една декларация, която изпратихме до НЗОК, имаме стопроцентово съгласие в общинския съвет, на кмета и на медицинските среди. Не може Варна да получава 85-86 млн. годишно за здравеопазване, а Пловдив 206 млн. лв. Не мога да разбера това нещо! Ние приехме категорично становище, че ДКЦ не са правилно финансирани. Предлагаме средствата в РЗОК за извънболничната помощ да бъдат увеличени спрямо потребностите на населението, да не се разплащат в края на всяко тримесечие и на трето място да се преустанови изначалното залагане на дефицит в бюджета на здравната каса. Защо е толкова важно за варненци – това означава, че при формирането на бюджета на касата вземаме историческият принцип на залагане на средства – миналата година са били 100 млн. и сега пак отпускаме 100 млн. лв. Трябва за база да е принципът за реалното изпълнение на медицинските дейности, в съответствие с принципа „парите следват пациента”. Въпросът е какви ресурси получаваме, за да можев да издигаме нивото. Това, което се направи за инвазивната хирургия, за инвазивната кардиология , аз самият съм поразен от ефекта, с който лекуваме най-значимите заболявания инфаркт и инсулт – не просто ги лекуваме, а те се възстановяват на третия, на петия ден. Добавяме не просто години към живота, а живот към годините. Не се затваряме, в това което ни критикуват, а повдигаме топката и за втори път поставяме така категорично въпроса.

А на национално ниво ще поемат ли топката?

Ами ето актуализацията на на бюджета беше от 270, 7 млн. лв на 348,7 млн. лв. Ние сме екипни играчи, поставяме въпроса изискваме и когато това е сериозно, убеден съм, че се получава.

Защо имаме такова увеличение – има ни се доверие, че се справяме, защото ни се има доверие, че ще изпълним проектите си. И най-важното – ние сме част от националната политика на България, на националния парламент. Всички промени са започвали от Варна и това е голямата хвалба. Не може да започват от Варна – ще вдигнем пет скандала…Не, сериозното поведение, дългосрочното сериозно поведение в политиката и икономиката – то дава ефект. Сега Варна е сериозен град със сериозни хора, които се занимават със сериозни неща. Аз за 29 години такова чудо не съм виждал и дано да доживея и като гражданин, не само като съветник, съветник няма да съм цял живот, такова увеличение с такива параметри. Знаете ли какво означава това – че във всеки варненски дом ще влязат средства от икономическата среда. Градът ще стане друг. Никой не пречи на мечтите.

Като казахте за проектите защо толкова бавно се случват и Синя зона Интегрираният градски транспорт?

Не става въпрос само за административен капацитет, а за липса на практика при нашите условия като се опитаме механично да приложим от Европа, нямаме опит, практика и не сме имали достатъчно време да обсъдим различните варианти. Но синята зона не е продукт само на общинската администрация. Всички граждани, граждански сдружения, професионални и браншови камари, бизнесът, всички трябва да имат отношение. Не може да стане напук или насила. Мисля догодина зоната да стане. Всички неща стават, но с по-бавно зреене, по бавно зреене в цялата държава. Ние тук сме туткави. Но важните неща зависят само от нас.

Кои са важните неща за Варна?

Те са човешките – сутринта ставаме, отиваме на работа. Безработицата е най-ниска в страната. След това водим децата на детска градина, на училище. Бюджетът за варненското образование расте всяка година, дотираме храната в градините и училищата, ремонтираме база, не се намесваме грубо, само подпомагаме. Децата са нас приоритет и аз се гордея с това. Като се разболеят – водят ги на доктор, затова влагаме толкова средства в здравеопазване. 16 млн е бюджетът за социални дейности. Най-голямата социална програма е варненската.

Хората, за които говорите, сутрин стават – критика, че няма индустрия, няма ръст на заплатите, всички че завършващи престижни училища решават че няма перспектива и отиват да работят в чужбина няма растеж, който да ги задържи.

-Не съм съгласен. Няма страна, от която да не изтичат кадри, дори и Германия, дори и Англия. Ние сме европейска страна. Всички са свободни хора. Но никой не отчита, че тези страни не са живели 45 г. в едни ненавистни условия и още 45 през пустинята на нищожното духовно комунистическо мислене Е как да стане. Психологията е увредена – не можем да работим средно 4 ч на ден, а да получаваме заплата за 8 ч. В Германия и нашите хора работят по 8 ч и то твърдо и ефективно. И получават 100 евро на ден. Трябва и до днес да се повтаря това което ни липсва – е програмният период за изравняване на словенския чешкия стандарт. Това трябва да се каже на хората от всички политически партии – няма леви, няма десни. Няма Раданкъневци и който и да е. Ние имаме план до 2028 да достигнем стандарта на живот в Унгария. Не сте доволни, подкрепяйте който да обещава 100 дни. Казвам и знам след 10 г моите деца ще имат равни шансове с Унгария.

Всяка година се сменят правителства, защо нямаме дългосрочна стратегия?

Навремето архитект Миланов, когато бях кмет ми казваше – добре мислиш да освободиш този или онзи, но с него не си отива само поведението а всичко, което е в главата му. Да се използват на младите енергията, знанията хъса, но и потенциала на възрастните. Трябва да отпадне онази дефиниция на Хаджийски – започва без съгласие и задължително завършва със скандал.

Три неща са необходими, за да се развива страната нормално – съгласие в политическите партии къде отиваме и за колко време. И то да не се променя. Съгласие между всички останали структури – синдикати и граждански сдружения, и накрая в народа и социалните групи. Дори да има нещо като съгласие, но медийно да се тръби тука тази реформа, не другата – никога няма да се развиваме с темпото, с което искаме. Във Варна сме постигнали едно относително съгласие. Приоритет ни е градът, няма да бием тъпана, ще се стремим да отстраняваме пропуските, ще слушаме внимателно какво казват хората, няма да се цупим и ще правим всичко по силите си.

За икономиката къде са инвестициите, които могат да вдигнат нивото й, и благосъстоянието на гражданите?

Имам предложение какво да ни върне държавата и тогава няма да имаме нужда от субсидия. Но не съм фен че тезата, че услугите са по-малко значими от или туризма промишлеността, производствата и т.н. Защо? Мисля, че нашият град винаги е бил търговски. По време на социализма ако си спомняте стана промишлен град. Естествено, като не си конкурентноспособен и с някои бели, направени от същите тези, които построиха тази промишленост. Същите тези управляваха правителства, при които точно тези заводи бяха загробени. Къде бяха учили тези хора – в Оксфорд!

Та в момента правим инфраструктурата, взехме решение за индустриалната зона. Правим нормативната база – ще дойдат инвеститорите. Инвестициите не са плод на голямо говорене. Когато има неспокойствие, бягат парите, после и инвеститорите. Когато някой биеше тъпана, че сме измамници, да си прави сметката. Първо парите чуват тъпана, после инвеститорите. Варна е град, който води политика на разумното спокойствие.

dnesplus.bg