Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.06.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6951
GBPGBP12.2385
CHFCHF11.7013

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Светът

Папката по закона „Магнитски“ за разгрома на КТБ вече е в Белия дом

Zvetan-Vasilev-1Разследването за доказване на участие на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски в разгрома на КТБ по закона „Магнитски“ навлезе в решителна фаза. Готови са докладите на Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на правосъдието на САЩ, информира frognews.bg Те вече са предоставени на кабинета на американския президент Доналд Тръмп. В тях са отразени експертните становища на ведомствата по доказателствата, документите и събраните свидетелски показания. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, пожелали анонимност.
На 14 август 2017 г. известната юридическата компания JWI е внесла документите, предоставени и от банкера Цветан Василев за закрила по закона „Магнитски“ в Държавния департамент. Изявлението бе направено от лобиста Джойзеф Огъстин, който представлява JWI. Ако Държавният департамент и Министерството на финансите преценят, че представените доказателства са достоверни, ще направят предложение към президента Доналд Тръмп да санкционира Сотир Цацаров и Делян Пеевски, стана ясно от думите на Огъстин пред телевизия BIT.

По-късно стана ясно, че американците са направили много обстойно проучване и са се убедили, че клиентът им е невинен, а КТБ е била в добро състояние и много западни одитори са заявили това. Тази информация обаче не е спряла атаките срещу банката и тя бе фалирана, а хиляди нейни клиенти се оказаха жертви на произвола. Освен българи между тях има много граждани на други страни. Процедурата предвижда най-късно до края на март 2018 г. американският президент да се произнесе по казуса. Според юристи самият факт, че Цацаров и Пеевски са обект на подобно разследване, говори за тежки съмнения, че КТБ е била съборена в интерес на определени кръгове, от което е възникнала щета за хиляди вложители и акционери.