Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

По-скъпата вода – заради регулаторната петилетка на ВиК операторите

vodaПоскъпването на водата се дължи на започналия през 2017 г. нов 5-годишен регулаторен период на ВиК операторите. Това посочи пред БНТ директорът на Дирекция „ВиК услуги“ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Ивайло Касчиев. По думите на Касчиев от 2017 година е започнал новият 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени. Новите цени са заложени в бизнес плановете на водоснабдителните дружества, които планове чакат да бъдат утвърдени с решение на КЕВР.
„Тези бизнес планове минават през едно доста сериозно сито в комисията. Двустепенно е нивото на контрол – на първо място в администрацията има доста сериозна работна група“, обясни още Касчиев. Припомняме, в момента КЕВР е в процес на обсъждане на предложение за увеличение на цената на водата в 14 населени места в страната. Очаква се на някои места увеличението да достигне до 20%. Това породи напрежение и протести в обществото. С проблема се зае и омбудсмана Мая Манолова, която заплаши, че ще атакува решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране в съда.

Най-солено поскъпване на водата е предвидено за облат Ямбол – с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас – с 12%, а за София – с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана – с 6.4, за Русе – с 6.2%, за Перник – с 5.8%, за Смолян – с 4.5%, за Шумен – с 3%, за Пловдив – с 2.9%, за Кърджали – с 2.8%, информира  dnesplus.bg