Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.04.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.5889
GBPGBP12.2324
CHFCHF11.6339

В категория Бизнес

НАП затваря бистро във Варна и хотел-ресторант на Траката

NAPХлебарница в Гръцката махала, бистро в един от варненските молове и хотел-ресторант в местност Траката са в списъка на НАП с подлежащите на запечатване търговски обекти в цялата страна. Обектите са общо 81, като най-много са в столицата София и Пловдивска област. Подлежащи на запечатване са най-различни обекти – ресторанти, магазини, офиси, сергии, вендинг машини, къща за гости, аптека, бензностанция, чейндж бюро и дори секс шоп.

Списъците на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение са достъпни от началото на годината в интернет страницата на НАП. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в които органите по приходи на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

През 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването на обект като административна мярка. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици.

С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП. Условието за това е към момента на запечатване на обекта или обектите, които се стопанисват от трето лице, то да знае, че обектът ще бъде запечатан информира dnesplus.bg