Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Строителните дейности на бул. „Васил Левски“ вървят по план

bulevard-LevskiПродължават строителните дейности на бул. „Васил Левски“ в участъка между ул. „Подвис“ и ул. „Девня“, съобщиха за Varna24.bg от Община Варна. До момента са поставени 658 броя пилоти, изградени са 1000 м водопровод и 1300 м битова и дъждовна канализация. Предстои строителството на мостовите съоръжения по бул. „Владислав Варненчик“, бул. „Сливница“ и ул. „Кракра“. Престои пълна рехабилитация и основен ремонт на трасето от булеварда между ул. „Подвис“ и бул. „Осми Приморски полк“ с финансиране по ОП „Региони в растеж“.

Припомняме, че държавата отпусна на Варна 80 млн.лв. за грандиозното начинание, а Община Варна ще тегли допълнително малко над 30 млн.лв. Според проекта за новия булевард, който бе публикуван на сайта на общината, след ремонта нивото на бул.“Вл.Варненчик“ се запазва към съществуващо положение, а бул.“В.Левски“ се „потапя“.

С изграждане на бул. „Васил Левски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ се прекосява диагонално целият град, като се осигурява директна връзка от най-южната част на града до изхода към североизточната част и курортните комплекси на града.

Пресичанията на новият участък с всички напречни районни артерии – ул.“ Прилеп“, булевардите „Цар Освободител“, „Сливница“, „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Васил Левски“ ще преминава на долно ниво, неприкосновено и по този начин ще изпълнява предназначението си на скоростно трасе;
По цялата дължина на булеварда от ул.“Божур“/“Прилеп“ до ул.“Г.Пеячевич“/“Девня“ ще се изпълнява корекция на отводнителния канал, като същия се удълбочава и облицова и остава средна разделителна ивица на двете отделни пътни платна на бул.“Васил Левски“.

bulevard-LevskiСъществуващото мостово съоръжение на ул.“Прилеп“ ще бъде премахнато и на негово място ще бъде изградено изцяло ново. Това се налага от реконструкцията на отводнителния канал и от необходимостта да се осигури премостване (надлез) на две платна с разделител, като общата ширина в напречно отношение е около 27м. Също така се изграждат и връзките – качване/слизане между артериите само в и от посока Златни Пясъци.
На бул.“Цар Освободител“ – действащото мостово съоръжение е временно, с недостатъчен отвор, странично от сегашното положение на отводнителния канал, който в участъка е облицован, и като местоположение и дълбочина не отговаря на нуждите на инвестиционния проект. В това кръстовище реконструкцията е много голяма, спрямо съществуващото положение. Поради близостта на двете улици – „Прилеп“ и „Цар Освободител“, същите нямат директна връзка помежду си. За да се осъществи такава ще се направи пробив от ул.“Кестен“, както и ще се продължава по ул.“Прилеп“ до ул.“Отец Паисий“ за развръзка на кореспонденциите.

По бул.“Сливница“ – към момента съществува съоръжение, което няма да отговаря на инвестиционното намерение след изграждането на бул.“Васил Левски“. Тук също се налага разрушаване на сегашният мост и изграждането на изцяло нов. В този транспортен възел всички посоки са осигурени, с минимални конфликти /като конфликтни точки/.

За неприкосновено преминаване на бул.“В. Левски“ на долно ниво, ще бъдат изградени рампи за слизане и качване, както и велотрасе. Нивото на бул.“Вл.Варненчик“ се запазва към съществуващо положение, а бул.“В.Левски“ се „потапя“. Разминаването на двете нива отново се осъществява чрез изграждане на ново мостово съоръжение. Локалните платна се изграждат на пилотни конструкции и осигуряват връзките на кореспонденциите, посока Център и посока Изход към АМ „Хемус“.

Ул.“Кракра“ – на пресичането с тази улица, към момента, няма съществуващо съоръжение, изпълненото такова е на ул.“Кап.Райчо“. С настоящата инвестиция се изгражда изцяло ново мостово съоръжение – надлез, който е съобразен с бъдещото предвиждане на регулационните планове и концепцията на ОУП на града. В общия план е предвидено преминаване на ул.“Кракра“ през цялата територия на района и през Западна промишлена зона, като районна артерия.

С изграждането на съоръжението към бул.“В. Левски“ на този етап ще се подготви и бъдещото преминаване на ул. „Кракра“, а съществуващото съоръжение на ул.“Кап. Райчо Николов“ ще се реконструира за пешеходно движение.

bul=Levski-MaksudaВръзка и преход от бул.“В.Левски“ с ул.“Георги Пеячевич“ към ул.“Девня“ – Разстоянието от около 200м. е решено чрез обединяване в кръгово кръстовище/а, чрез плавно преминаване на транспортните потоци от бул.“Левски“ към ул.“Девня“, за бърз изход/вход от града. В този участък се налага изграждането на 2бр. допълнителни мостови съоръжения, при пресичането на дерето. Зоната между двата булеварда – „Девня“ и „В.Левски“ ще се залеси и благоустрои за по- приветлив облик на града в района.

Наред с големите мостови съоръжения по трасето, общо 7 бр., голямата дължина на пилотните конструкции при рампите за слизане и качване – около 3 300м., значителната реконструкция и удълбочаване на охранителния канал /‘Франга дере“/, се изграждат и реконструират всички подземни комуникации като водопроводи и канализации, електроразпределителни и телекомуникационни трасета.

Трасето на булеварда се пресича от съществуващия II-ри Горнопоясен колектор с диаметър 1500 мм. стоманобетон, отвеждащ отпадните води на около 60% от територията на града, който не може да бъде реконструиран. Това налага нивото на отводнителния канал да бъде съобразено с него. По трасето на булеварда ще се изградят също и: ново улично осветление – съвременно с LED осветители, велоалейна мрежа, пешеходни трасета, както и пресичания, чрез изграждане на пасарелки над нивото на булеварда.

Изграждането на бул. „Васил Левски“ е най- мащабният инфраструктурен проект във Варна от десетилетия. Проект със стратегическо значение за града. Новоизграденият участък на булеварда заедно със съществуващият към момента ще осигури директна връзка от най-южната част на града до изхода към североизточната част на града и ще бъде главен разпределител на вътрешноградското движение между периферните райони и традиционните градски територии.