Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Емил Радев: Европейският път на държавите от Западните Балкани гарантира сигурност и стабилност в региона

diskusia3Европейският път на държавите от Западните Балкани е единственият, който може да гарантира сигурност и стабилност в региона, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дискусия на Жени ГЕРБ, посветена на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Форумът, който се проведе в Добрич, събра над 100 жени от Варненска и Добричка област. Във фокуса на срещата, която народният представител и ръководител на Жени ГЕРБ – Добрич Даниела Димитрова откри в качеството си на символичен домакин, бяха приоритетите на председателството и перспективите пред страната ни.
„Европейското председателство открива изключителен шанс през следващите шест месеца България да изиграе ключова роля за постигането на напредък по важни за ЕС теми като миграцията, сигурността, европейската интеграция на Западните Балкани. Приоритетите, които българският министър-председател Бойко Борисов представи в ЕП, получиха широка подкрепа. В Страсбург премиерът отговори ясно и категорично на всички поставени въпроси, включително и по темата за втория лифт на Банско, като даде гаранции, че всички български и европейски екологични стандарти ще бъдат спазени”, подчерта Емил Радев. По думите му протестите и внесеният вот на недоверие у нас не са необичайни явления за една демократична държава и парламентарна република. „Протестите пред Европарламента например са всекидневие, а Белгия дори нямаше избрано правителство, когато пое председателството”, припомни евродепутатът, като изтъкна, че в момента върху страната ни е концентрирано вниманието на 500 млн. европейци и е важно да се възползваме от възможността те да научат повече за нашата история, за бита и културата ни.
Емил Радев коментира и критиките за корупция в страната ни. „Това негативно явление съвсем не е чуждо и за най-развитите демокрации. Според европейската статистиката по отношение на усещането за корупция в различните държави-членки ние сме на 12-то място, значително ни изпреварват страни като Гърция, Италия, Испания”, поясни той и допълни, че се очаква в края на тази година да бъде премахнат и дискриминационният мониторингов механизъм за България и Румъния.
„Европредседателството не е фанфари и бляскави церемонии, а е свързано с важни решения, за които се изисква постигането на компромиси между държавите в ЕС. Със своите контакти в региона и с успешната външна политика на правителството ни в лицето на премиера Борисов България може да бъде изключително полезна. Убеден съм, че и добрите дипломатически отношения с Турция, които поддържа страната ни, са важни за развитието на диалога между Анкара и ЕС, за партньорството в борбата с тероризма и овладяването миграционната вълна”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той определи като израз на голяма подкрепа за страната ни и посещението на Ангела Меркел у нас във важен момент за съставянето на германското правителство.
Акцент в дискусията на Жени ГЕРБ бе и ратификацията на Истанбулската конвенция. „Странно е, че партията на социалистите и демократите в ЕП бе сред нейните двигатели, а БСП се противопоставя, с което на практика се обявява против борбата с дискриминацията и насилието над жените”, подчерта Радев. Той цитира данни от проучване в Европа, според които всяка трета жена е подложена на някаква форма на насилие, а една от 20 жени е била изнасилена. „Конвенцията се основава на демократичните и християнските ценности, защото чрез нея ясно се обявяваме срещу убийствата на честта, сексуалното осакатяване на жени, трафика на хора. За документа се изговориха страшно много лъжи относно въвеждане на трети пол, еднополови бракове и др. Такива текстове няма в конвенцията, която е подписана от 44 държави. Единствено страни като Русия, Азербайджан и Армения не са я подписали, но съвсем скоро например в Русия бяха внесени промени, по силата на които насилието над жени вече няма да се приема за престъпление, а ще се наказва само с административни санкции. Конвенцията към момента е ратифицирана от 28 държави, така че аз се надявам България да бъде следващата в този процес”, изрази позицията си Радев.
В отговор на поставените по време на дискусията въпроси относно влизането на страната в Еврозоната той отхвърли спекулациите, че приемането на еврото ще предизвика сътресения в икономиката ни. „България е сред отличниците в ЕС по спазване на финансовата дисциплина и по усвояване на еврофондовете. Нямаме бюджетен дефицит, а борбата с контрабандата дава отражение на събираемостта в държавния бюджет. Поддържаме много добри макроикономически показатели и на практика покриваме изискванията за членство в Еврозоната. В условията на валутен борд приемането на еврото няма как да доведе до дестабилизация”, категоричен бе Емил Радев.
От името на дамската организация на ПП ГЕРБ Даниела Димова, която е член на НИС на Жени ГЕРБ, му благодари за участието във форума. „Ще инициираме и други дискусии, посветени на актуални теми. Организацията на Жени ГЕРБ, оглавявана от Ирена Соколова, е доказала, че работи много сериозно, подкрепяйки приоритетите на ГЕРБ и на страната ни”, посочи Димова, която заедно с областния ръководител на Жени ГЕРБ – Варна Йорданка Проданова съдейства за провеждането на съвместната инициатива.
Варненският народен представител от ПП ГЕРБ Емилия Милкова информира присъстващите, че 2018-а е обявена за европейска година за опазване на културното наследство. „Нашите общини и организации в тази сфера могат да заявят събития, с които да бъдат включени в програмата на страната ни. Събитията, свързани с културната памет, са възможност и малките населени места да станат част от голямата европейска общност”, отбеляза Милкова.
След дискусията дамите, сред които имаше и представители на местната и държавната власт, аплодираха възстановка на ритуали по повод Бабинден, организирана от пенсионерския клуб и читалището в кв. „Рилци” в Добрич.

barometar.net