Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Румен Радев: Председателството не е алиби за бездействие по болните теми

rumen-radev444Българското председателство започна силно, но то не суспендира демокрацията и не е алиби за бездействие по болните теми. Това заяви президентът Румен Радев, който в този час прави отчета за първата година от мандата си на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Макроикономическите показатели са добре, но нивото на чуждите инвестиции е ниско. Обезлюдяването е факт, а демографската криза е голяма, изброи президентът.

Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който валидира решенията на правителството, критикува Радев. Доверието в НС е критично, а когато отслабва парламентът, отслабват и всички институции, допълни той. Радев разкритикува отново приетия от управляващите антикорупционен модел. Приетият закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби, предупреди президентът. Той няма да подобри разкриваемостта и да доведе до нови присъди, смята той. И критикува, че няма баланс между институциите за избора на новия орган.

Със закона управляващите изпълниха формално ангажиментите си пред ЕК, но не и към гражданите. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще де води от гражданите и медиите, допълни Радев. Той говори и за свободата на словото и обяви, че тя е под въпрос. Обществото трябва да се пребори и това зависи от морала и волята на всеки журналист и коментатор. Това е въпрос на всеки гражданин. Ние трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме действие от Европа, каза Радев. Безразличието не трябва да ни демотивира, а да ни прави дори по-ревностни в битката за правата, допълни той.

Сектор „Сигурност“ е в критично състояние, коментира още Радев. Той разказа за взетите решения на КСНС и критикува неизпълнението им. А комисията в НС за новия изтребител обвини, че блокирала цялостния процес на модернизация на въоръжените сили.

В крайна сметка нито нови, нито ремонтирана стара техника, парите потънаха, а проблемите останаха, каза Радев. Призна за своя грешка, че не е успял да убеди управляващите в спешната необходимост за промяна на плана за разходите за отбрана на 2% до 2020 г. Необходимо е да осъзнаят, че сигурността и суверенитета не са даденост, а постоянно усилие, допълни той.

Радев се зарече, че ще продължи да настоява за закони срещу използването на религията за политически цели. И критикува, че въпреки приетите от КСНС мерки срещу продължително капсулиране на мюсюлманската общност у нас, спиране плащанията на духовните им лица отвън и искането такива ще бъдат обучавани у нас, за да бъдат защитени нашите мюсюлмани, които са неразделна част от обществото ни, от домогванията на чужди сили и интереси, до момента нищо от това не се случвало и в бюджета за 2018 г. нямало заделени средства за това.

Президентът напомни, че е разсекретил стенограмите за КТБ и това е възвърнало в значителна степен доверието на гражданите в институциите. Президентът се похвали, че е сложил начало на диалог с Русия. „2018 г е възможност да изведем българо-турската руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, каза той. И напомни, че тази година се честват 140 г. от Освобождението.

Радев отчете международната си дейност. Когато президентът и правителството действат в синхронизиран има реални действия и това доказаха отношенията ни с Азербайджан, каза той. И похвали вицето си Йотова за активната работа с българите зад граница. Президентът обяви, че през 2018 г. дейността му ще е за съхраняване на демократичните права на българина, гарантирането на националния суверенитет и върховенство на закона. Ще настоява за прозрачност на собственост и харчене на обществени средства. Ще стимулира дебат на свободата на словото.

Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагане повече, категоричен е Радев. Децентрализация на общините била задължителна стъпка. Неотложни мерки трябвало и в системата на образованието. Не само заплати, но и стимулиране на научните изследвания сред младите, смята президентът.

Нужно е национално усилие за преодоляване на моралната криза на обществото. Нейни рожби са корупцията, престъпността, политическата апатия и посегателството на свободата на словото, каза още Радев. За тази година доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип, обобщи той накрая, информира 24chasa.bg