Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Свилен Шитов иска яснота за наднорменото съдържание на сулфати в река Девненска

Svilen ShitovПо разпореждане на кмета на Община Девня Свилен Шитов днес бяха адресирани още 7 въпроса до контролните органи, извършили проверка на „Девня цимент“. Целта е да се доизясни казусът с наднорменото съдържание на сулфати, които се заустват в река Девненска от площадката на завода.

Новите питания произтичат от съдържанието на писмото, с което от варненската екоинспекция отговориха на първата серия въпроси на общинската администрация. От него и най-вече от доклада от комплексната проверка на „Девня цимент“ АД се подразбира, че операторът сам си е поръчал хидрогеоложкото изследване на учен от БАН, който е трябвало да изясни каква е причината за наднорменото съдържание на сулфати.

От писмото-отговор на РИОСВ – Варна не става ясно дали контролните органи са направили химически анализ на водните проби от пункта преди площадката на завода и от потока преди изхода, за да се установи какъв точно е видът на сулфатите от двете пробовземни точки.

Ето каква е новата порция въпроси на Община Девня до Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“:

1. Кой е поръчал хидрогеоложкото изследване на проф. д-р Алексей Бендерев от БАН – „Девня цимент“ АД или РИОСВ-Варна?

2. Каква е финансовата стойност на изследването и кой го е платил?

3. В случай че изследването е поръчано и/ или платено от „Девня цимент“ АД, има ли институционален механизъм направените анализи и относимите към тях изводи да бъдат подложени на допълнителна проверка, или се кредитират безрезервно от държавните контролни органи?

4. Разполага ли РИОСВ-Варна с хидрогеоложкото изследване на проф. д-р Бендерев и ако да, бихте ли ни изпратили копия на всички материали?

5. Направили ли са държавните контролни органи лабораторен анализ на видовете сулфати от водните проби, взети от мониторинговия пункт преди площадката на завода и от потока дренажни води преди заустването им в река Девненска?

5.1. Ако отговорът е да – бихте ли ни изпратили копия на протоколите от направените анализи?
5.2. Ако отговорът е не – защо?

6. В хипотеза, че сулфатите са с естествен произход и не биха могли да въздействат негативно на природните компоненти, то защо изобщо се налага актуализация на комплексното разрешително на „Девня цимент“ АД, по силата на която ще бъде завишена емисионната норма по този показател?

7. Изследвана ли е киселинността на потока дренажни води преди заустването им в р. Девненска, или по принцип твърдите, че дренажните води са с неутрално Ph?

barometar.net