Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Общинският съвет даде зелена светлина за решаване на казуса „Спартак”

obshtinski-savet44Община Варна ще придобие безвъзмездно всички спортни съоръжения на „Спортен комплекс „Спартак” АД, след като дружеството се преобразува чрез разделяне в две новоучредени акционерни дружества. Това ще стане възможно след днешното решение на общинския съвет във Варна, който се събра извънредно по казуса. Съветниците дадоха съгласие за преобразуването, при което общината запазва дяловете си от 34 процента и в двете нови дружества, останалите дялове са на Инжстрой холдинг – 63,48, и на Стили Роуд – 2,52.

В новоучреденото „Стадион Спартак” АД община Варна в последствие ще стане едноличен собственик на спортните имоти стадион „Спартак” с лекоатлетическите писти, спортната площадка, тренировъчното игрище, две миниигрища за футбол и шестте тенискорта. От опозицията не пропуснаха възможността за политически нападки с остър тон и си заслужиха предупреждение от председателя на съвета Тодор Балабанов. „Съжалявам, че темата така грубо се политизира. Не сме тук да водим война, а диалог”, коментира той. Марица Гърдева също призова опозицията да спре с политиканстването и интригите, тъй като те не са в полза на спорта. Тя подчерта ролята на футболните клубове, на феновете, на кмета и на общинския съвет за развръзката по казуса. Към позицията им се присъедини и зам.-председателят на съвета д-р Янко Станев.

Д-р Янко Станев: Съдбата на „Спартак” е в единството
„Ще си послужа с две поговорки, известни на обществото, но и двете в незавършен вид. Едната е „Във виното е истината…” Няма такава поговорка. В цялост тя гласи „Във виното е истината, но здравето е във водата”. Постоянното наливане на вино и други взривяващи устройства по казуса „Спартак” е просто една дискредитация на самия казус.
Втората поговорка „За мъртвите – или добро, или нищо…” И тя е фалшива, защото това е само първата част. „За мъртвите – или добро, или нищо, освен само истината.” Тук не се чу нито една истина. Дори съм погнусен, че черноморци системно от тази трибуна се изказват за „Спартак”. Затова в отговор на вашите твърдения, византийски отрочета, ще ви кажа едно единствено нещо – договорът на Спортен комплекс „Спартак” е копие на договора на Спортен комплекс „Варна”. Абсолютно копие. Ако обаче сега реша да продължа тази безумна линия с безумни политически изказвания на псевдоренегатски политолози, ще трябва да разкажа едни истории, които нямат нищо общо с бъдещето.

Затова ще си позволя да кажа следното. Това, което се случва днес е решение, но не е решение на проблемите на футболен клуб „Спартак”. То е частично начало на решаването им. То се случва благодарение на усилията на футболните клубове, на феновете. За разлика от вас /към опозицията/ аз смятам, че политиката е битка, а не задкулисна интрига. Ставам и казвам „Не съм съгласен”, а вие ми четете тук едни смехории, които нямат нищо общо с бъдещето на „Спартак”. Внасял съм 6 предложения за финансирането на „Спартак”.

Но важно е бъдещето. Благодарение на усилията на тези хора в залата, на усилията на администрацията и кмета, благодарение на усилията на общинския съвет това става възможно. Знам, че има хора, които не искат да се случат такива неща, защото пропускат усилията на г-н и Стилянов, аз имам предвид и неговото съгласие. И когато за първи път във Варна всички са постигнали съгласие, изведнъж от тази трибуна чуваме политически речи.

Аз благодаря на всички за съгласието. Имам една надежда, че няма за пореден път да се извърти всичко в посока какво е било, а ще останем ориентирани в посока какво е и какво ще бъде. Защото ми писна от речи – прекалено са заети ораторите, но не и продуктивни. Не съм видял никаква продукция от такива политически речи, които понякога звучат от тази трибуна. За мен също е голямо облекчение, че преминаваме крачка напред, защото съдбата на Спартак може да бъде решена само с единство и с ефективни ходове. А гласовете, които звучаха в началото, да не се чуват.“

dnesplus.bg