Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Сдружение на писателите – Варна обявява четвърти Национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев”

Atanas_Lipchev1Съорганизатори на конкурса са: Община Варна, БНР – Радио Варна, вестник „Народно дело” – Варна, Издателство „Хермес” – Пловдив, Фондация „Слово”, Фондация „Култура за Варна”. За участие в конкурса се приемат непубликувани разкази с обем до 5000 знака. Не се допускат за участие преводи или адаптации. Конкурсът е анонимен. Всеки автор може да участва в конкурса с един текст.

Материали се изпращат по електронен път и на хартиен носител.

А. Изпращане на материалите по електронен път:

Изпратете като отделни прикачени файлове:

1. Страница, съдържаща името на автора, пощенски код, град, адрес, имейл адрес, телефонен номер и заглавие на разказа, с който участвате.

2. Кратка биография на автора (не повече от 100 думи)

3. Пълен текст на разказа във Word или PDF формат

Б. Изпращане на материалите на хартиен носител:

Името, адресът, телефонният номер и имейлът на участника се запечатват в малък ненадписан плик. Творбата и пликът с личните данни на автора се изпращат в голям плик.

Творбите се изпращат не по-късно от 4 май 2018 г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 17 май 2018 г.

Официалното награждаване на победителите ще стане на 31 май 2018 г.

Награди: ПЪРВА НАГРАДА – 800 лв. и плакет, ВТОРА НАГРАДА – 500 лв. и плакет, ТРЕТА НАГРАДА – 300 лв. и плакет.

Разказите да бъдат изпратени на адрес: kil2009@abv.bg или гр. Варна – 9000, Снежана Атанасова, ул. „Крали Марко” № 11 (Дом на писателя) За Националния литературен конкурс „Атанас Липчев”, или на e-mail: kil2009@abv.bg.

Отправяйте вашите запитвания на тел. 052/ 639 374 или към: e-mail: kil2009@abv.bg

Изпратените за участие текстове ще бъдат разглеждани текущо от тричленното жури на конкурса и номинираните ще бъдат публикувани в специална ежеседмична рубрика в „КИЛ“, както и на сайта на изданието. Най-добрите разкази ще бъдат включени в специален сборник. Авторите на номинираните текстове ще бъдат поканени да участват в творчески вечери, в които ще се включат утвърдени критици и редакторите на „КИЛ“.

„Приживе Атанас Липчев получи много и различни похвали за романите си, представи ги тържествено в големите градове на България – София, Пловдив, Велико Търново, Бургас…, в Народното събрание, в далечна Москва. Негови романи бяха номинирани за най-престижните литературни награди на България. За Атанас Липчев литературата бе начин на живот. Беше богат със семейството, с приятелите, вречени в неговата кауза. Макар и много трудно, намери своя път в живота, защото имаше куража да го извърви до края. Беше твърде неудобен за медийно-скандални употреби – нямаше как да преодолеят и омаловажат изумителния размах на неговите интелектуални търсения, на интелигентското му безпокойство. Присъствието му и в миналото, и днес, и в бъдеще, ще изглежда като самата другост на популярното постмодерно писане: може би малко класическо, но винаги ангажирано с големите социални проблеми на българина, винаги тревожно за съдбата на националния дух.
И до днес неговите романи – „Вълча любов”, „Тежки пари” (I ч.), „Тихият бял Дунав”, „Тежки пари” (II ч.), „Крадци”, „Фустанела”, „Пътят към зимата”, „Mailer Daemon или Другият бряг на реката” ни въвеждат в едно ново измерение на живота, в което зад простите неща на миналото и настоящето етичното и философското са дадени в синтез.“, представят големия ни писател от Сдружението на писателите – Варна.