Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Какви медийни законотворци само отгледа Коба! Аферим, машалла!

Peevski-OhranaДобър учител – още по-добър ученик…Рядко получаваме това, което заслужаваме. Законът за собствеността на медиите иницииран от Пеевски е ”приятно” изключение. Делян е законно избран народен представител, сиреч законотворец, който от името на гласувалите за него твори закони. Не бяхме съгласни да оглави ДАНС, но явно нямаме нищо против да пише закони. Въпросът е: Кого предупреждава Делян Пеевски с абсурдното, на пръв поглед, решение да пише закон за собствеността на медиите?

Да поразсъждаваме. КОЙ, ако не Пеевски, знае кои са собствениците на медии у нас. Знае за офшорките, за медийните потайности, мръсните тайни, обвързаностите, интересите, задълженията, фалшивите кредити, „мокрите поръчки“, списъците кои да бъдат съсипани и кои превъзнасяни. Пеевски държи компромати, както ще стане ясно по-долу, за повечето издатели, превърнали се или превърнати от него в хиени и чакали. Кътните зъбки им знае и той решава дали да ги вади с упойка или да ги избива с юмрук.

Навсякъде по света, но не и у нас, би шефът на Комисията по култура в НС би попитал Делян: А бе, я да ти видим дипломите за средно и висше образование, щото е доста арогантно точно ти да се занимаваш с такава сериозна работа. Вежди Рашидов такъв въпрос няма да зададе. Може би, защото самият той…
Но. Да проследим предисторията на поредната свинщина.

Кредити за близо 30 млн. лева са били раздадени от фирми, смятани за близки до Цветан Василев и КТБ на различни медии. Тези кредити, сочат документите, са необслужени и до ден днешен. Преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. За тези заеми има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август 2014 г. – в Софийски градски съд.

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година.
Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хил. евро – има издателят на „24 часа“ и „Труд“ “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ”Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев.

Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица” и “Струма” и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма „Булит 2007“ ЕООД.

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма – “БГ Корпорейшън” ЕООД. Кредити са отпуснати между 2011-2012 г.

„Никога не съм имала заем от тази банка- КТБ“, написа тогава Венелина Гочева до медиите. Е, Гочева сигурно не е забравила чаканията пред кабинета на Цветан Василев. Не са си говорили за гърбатия кит. Май са обсъждали отпускането на кредит от „Инвестбанк“, с който да се купят вестниците „24 часа“, „Труд“, „168 часа“, „България днес“ и останалите издания на ВГБ.

Оттогава са минали няколко години. Много промени са извършени в собствеността на споменатите медии. Прехвърляни са дялове, един собственик е сменял друг, но в крайна сметка общественото съзнание е убедено, че зад всичко това стои Пеевски. А и провежданата редакционна политика доказва това. Нито дума срещу Пеевски, Доган, ДПС, Борисов, ГЕРБ, главния прокурор… Медии близнаци с изданията на Пеевски и майка му Ирена.

Затова се налага да попитаме за пореден път:

– Как се финансират губещите издания, вкл. Тези, за които Пеевски признава, че са негови и на мама? Канал 3 с какви пари работи?

– Какви данъци плащат или дължат на държавата тези издания?

– Защо нито един от издателите на медии, близки до Пеевски или негова собственост не е обект на проверки от НАП, следствието и прокуратурата?

– Защо собствениците на медии, които имат критично отношение към властта, модела #Кой и корупцията са преследвани жестоко от държавни институции?

– Какъв е произходът на средствата, наливани в медиите на и до Пеевски?

– Притежава ли премиерът Борисов акции от някои от въпросните медии? Него ли предупреждава Пеевски с новия закон?

frognews.bg

/със съкращения/