Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Финландската рок група Nightwish идва за фестивала „Варна Мега Рок“

Nightwish.jpgФинландската група Nightwish ще участва в новия фестивал „Варна Мега Рок“, който ще се проведе в морската столица на 18-и и 19-и август на пристанището. Варна ще бъде единственият град в Източна и Югоизточна Европа от турнето им. Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на кмета Иван Портних и Цонко Цонев, организатор на събитието. „Благодаря за съвместната инициатива. Варна има нужда от такъв фестивал. Общината ще го подкрепи логистично, защото вярвам, че това събитие ще утвърди имиджа на морската столица като фестивален град. Надявам се събитието да привлече много фенове на рока и да се превърне в традиция“, каза кметът Иван Портних.

„Община Варна няма да плаща нищо за концерта, ще има логистична подкрепа – място, озвучаване. Разчитаме на спонсори“, каза Цонко Цонев. По предварителна информация, обявена от Цонев, в концерта ще се включат Глен Хюс, българските групи „Кросфайър“, „Кикимора“ , „Бандида“ и „Конкурент“. Имената на останалите участници ще бъдат ясни до две седмици. Продажбата на билетите стартира утре – 14-ти февруари, в 24ч. в „“Еventim“ и „“Е-TicketsMall“. През първите 2 седмици билетите ще се продават на преференциална цена от 70 лева, след което ще бъда продавани за по 90 лв., а от 18-ти юли – за 120 лв. За деца до 12г. концертът ще бъде безплатен.

Nightwish е финландска симфоничен/пауър метъл група, основана през 1996 г. от Туомас Холопайнен, заедно с Емпу Вуоринен и Таря Турунен. В началото групата е замислена като акустичен проект. Първите им записи са няколко акустични песни, които влизат в албума Angels Fall First. През 1997, след като към тях се присъединява барабанистът Юка Невалайнен, се насочват към метъла.

nightwish3333По-голямата част от текстовете и аранжиментите на песните са дело на основателя и клавирист на групата Туомас Холопайнен. Успехът на групата се дължи отчасти на вокалите, изпълнени от Таря Турунен, която е завършила класическо и оперно пеене в Германия. След присъединяването си басистът на групата Марко Хиетала е и втори вокалист.

Музикалният стил на Найтуиш се описва като епичен метъл, пауър метъл, метъл-опера и симфоничен метъл. Туомас Холопайнен в свое изказване описва музиката на Найтуиш като „мелодичен хеви метъл с женски вокали“.

Групата има две световни турнета — From Wishes to Eternity от 2001 и Once Upon a Tour от 2004/2005. Първото им турне обхваща предимно държави от западна Европа и Скандинавия. С второто си турне Once Upon a Tour, което завършва на 21 октомври 2005 година в Hartwall Arena в Хелзинки, групата изнася концерти в много държави навсякъде по света: Румъния, Канада, САЩ, Япония, Германия и др. След края на финалния концерт останалите членове на групата връчват писмо на Турунен, в което й обясняват, че вече не желаят да е член, поради отношението й към групата. Като фактор е изтъкнато и влиянието на съпруга й – Марсело Кабули. За следващите албуми Таря Турунен е заменена с Анет Олсон. Изненадващо, на 1 октомври 2012 г. по средата на турнето представящо новия албум на групата, Анет Олсон е освободена след 5 години съвместна работа и е заменена с холандката Флоoр Йенсен.

barometar.net