Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Неудачният бушон Гинка, братята – възрожденци и иронията на съдбата

evlogi-georgievТемата с прословутата Гинка Върбакова е ясна. Някой стои зад нея и купува ЧЕЗ. Борисов знае КОЙ стои зад Гинка, а уволнената Теменужка Петкова е бушон в цялата операция. След като сделката е направена в Чехия, защо е нужно енергийният министър да подава оставка? Защото познава другия бушон Гинка от 20 години? В случая имаме лош избор на подставено лице – Гинка от Пазарджик, която и на теория не може да изтегли над 800 млн. лева заем, за да купи ЧЕЗ. Някой друг ще даде парите, а Гинка ще се обяснява до второ пришествие.

Братята Евлоги и Христо Георгиеви са възрожденците, които нямат аналог в българската история. През 1896 Евлоги Георгиев подарява на българската държава 800 хил. лв за построяване сграда на Софийския университет и предоставя парцел в центъра на София. С дарени от Евлоги Георгиев средства е построено и средно техническо училище и фабрика в родния му град Карлово, дарява крупни суми на болницата в Галац, българско девическо училище в Солун, българска болница в Цариград. В продължение на много години Евлоги Георгиев подпомага издръжката на бедни ученици в чужбина, дружества, читалища, народополезни движения, училища.  В завещанието си той пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“.

Има ли в днешно време български бизнесмен, който да повтори величавото дело на братя Георгиеви? Няма. Най-богатите хора в България инвестират парите си в скъпи лимузини, екзотични почивки, имоти и любовници. Те никога няма да достигнат мисленето на братя Георгиеви и да направят нещо за отечеството си. Имаме ли право да ги съдим за това? Всеки богат човек решава как разходва парите си. Но родните богаташи няма да оставят нищо смислено след себе си, освен бизнеса и парите на роднините си.

Във Варна от успелите бизнесмени само Павлин Николов помага безкористно. На спортната гимнастика, на баскетбола – спонсорира отборите без да очаква нещо насреща. Къде са другите? Велико Желев, Марешки, Узунов – къде са?  Къде е почетният гражданин на Варна, Филип Киркоров – защо не отвори школа за надарени деца?

Каква ирония на съдбата?! Русия, която преобръща хода на Втората световна война и спасява Западна Европа от нацизма, днес е подложена на ембарго от държавите от същата тази Западна Европа! Това се нарича благодарност в политиката?!

Иво Югов

barometar.net