Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6866
GBPGBP12.2398
CHFCHF11.6897

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Любопитно

Девня приюти авантюрист, който обикаля Европа с велосипед

devnia-44.jpg25-годишен французин, тръгнал на пътешествие из Европа с велосипеда си, намери спасителен пристан от студената зима в Девня. На 14 октомври 2017 г. младият режисьор Александър Хагенмюлер предприема самостоятелен велопоход из Стария континент, за да снима документален филм. Минава през десет държави, преди да стигне до България.

Във вторник той тръгнал от Варна за Сливен, но по пътя осъзнал, че зимата в България не е като на други географски ширини. Премръзнал, французинът с немска фамилия се озовал с колелото си в Девня и потърсил убежище в местен автосервиз. Майсторите го приютили, нагостили го, след което се обадили на заместник-кмета Донка Йорданова, за да съобщят за странния гост.

От Община Девня своевременно осигуриха подслон и храна на бедстващия пътешественик, а кметът Свилен Шитов се запозна лично с госта и му предложи да остане в Девня до 3 март, за да се включи в общоградското честване по повод 140 години Свободна България. Александър откликна на поканата и благодари на кмета и местната общественост за гостоприемството и топлото отношение. „Първоначално много се притесних от тази среща. Бях с мръсни дрехи и в ужасен вид, но кметът ме посрещна радушно, здрависа се с мен и ме накара да се почувствам специален“, сподели Александър.

Авантюристът е роден в Страсбург и преди година завършва „Културен и арт мениджмънт“ в Университета в Ла Рошел. Казва, че като режисьор иска да покаже общуването на един велосипедист с хора от различни култури и носители на различен манталитет.

Снощи група девненци решиха да изненадат чужденеца. Те го разведоха до Вълшебния извор и му показаха река Девненска, а после запознаха Александър с древната история на града. Днес гостът разгледа експозициите в Музея на мозайките, които ще влязат в неговия филм. Едночасовата лента наесен ще гледат посетителите на различни по тематика фестивали, както и аудиториите на средни и висши училища във Франция.

barometar.net