Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Доктор Иван Димитров е опитал да прикрие следите си, след като е застрелял крадеца

doktor-ivan-dimitrovВ момента явно е удобно прокуратурата да е виновна за всичко, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По думите му тиражираната по медиите информация и изказванията в последните дни не са факти. „Твърдеше се, че крадецът е влязъл в дома на обвиняемия, че със него имало съучастник, че съпругата и децата били в жилището“, изтъкна Попов. Това обаче не било вярно.

Жената и децата на доктор Димитров изобщо не живеели на адреса и в апартамента бил само докторът. Съпругата и децата живеели в село Крумово. „Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца“, категорична е прокуратурата, позовавайки се на факти. Опитът за кражба се е случил в гаража в двора на кооперацията.

Поне около 30 мин. д-р Димитров е наблюдавал случващото се преди да излезе. „Извършването на подготовката на кражбата е наблюдавана от доктора, без да съобщи на никой“, обясниха от прокуратурата. Впоследствие той с незаконния пистолет излиза. Произвел е един предупредителен изстрел, а след това е стреля по Жоро Плъха. Многократно била променяна версията от страна на доктора какво е хвърлял убитият по него.

На три пъти е променена версията, уточниха от прокуратурата – един път метална тръба, после е казано, че е замерен с табела, а третата версия на доктора е, че е замерен с нож. Впоследствие е станало ясно, че ножът не е бил собственост на крадеца, а е взет от апартамента, той бил измит.

Д-р Димитров е стрелял до „изпразване на целия пълнител на Валтера“, обясни прокурор Попов. Изстрелът е произведен отгоре надолу и е попаднал напред, обясниха от прокуратурата. Една е огнестрелната рана в тялото на убития.

След стрелбата д-р Иванов се обадил на свои приятел и го помолил за помощ. Той поискал от приятеля си да му помогне при заличаването дотолкова до колкото е възможно на следите на местопрестъпление. Събирали се гилзи и измиване на кръвта. Иван Димитров помолил друг свои приятел да укрие и изхвърли пистолета. Има видеозапис, на който се виждат действията на обвиняемия след стрелбата, казаха от прокуратурата. Когато лелята на обвиняемия слязла долу и разбрала за случилото се, тя заедно с приятеля на д-р Димитров изрично го молили да се обади на 112, но той категорично отказал.

След намирането на трупа без каквото и да било съдействие се стига до доктора, информираха от прокуратурата. Окръжният прокурор на Пловдив е категоричен, че прокуратурата не е длъжна да дава мигновени брифинги.

Докторът, които сега е национален герои, е опитал да се укрие. Това обясни прокурор Георги Пенев. Повдигнатите му обвинения са по Чл. 117 – защото превишил неизбежна отбрана и Чл. 339 – незаконно притежание на оръжие и патрони.

Ще бъде изменена мярката от „задържане под стражата“ в „подписка“. Тези решения не са взети под натиск от протестите, отсече Пенев.

Фактите сочат, че докторът и крадеца не са се познавали. Стрелбата е станала от упор. Експертизата може да каже дали се е самонаранил докторът. Жоро Плъха е починал заради кръвозагуба вследствие на огнестрелната рана. След като бил прострелян мъжът пробягал 110 м., за да се скрие зад колата, до която по-късно е издъхнал.

Опитът за кражба е станал на вратата на гаража. Изстрелите и следите от биологичен материал сочат, че сблъсъкът е станал на улицата. По думите на прокурора апартаментът се намирал през улицата на втория етаж на сградата.

Освен това д-р Иванов и приятелят му два часа са обикаляли района, за да търсят Плъха. От момента, в който му е повдигнато обвинение Иван Димитров е потвърдил тази фактология, обясниха от прокуратурата. Изстрелите са били 4 като само един е попаднал в тялото на загиналия.

От своя страна след като беше освободен от ареста д-р Иванов каза пред bTV, че не е убиец. Не съм убиец, трябваше или аз, или той, така медикът коментира ситуацията. Д-р Димитров обясни, че е бил наръган на две места в крака.

Припомняме, трупът на Героги Джевизов – Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март на капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на циганина Жоро Джевизов.

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров, информира news.bg