Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Новият шеф на антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща сериозни резултати

Plamen-georgievНовият председател на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща бързи резултати. В кулоарите на парламента той изрази възмущението си от глупостите и политиканстването, които се чули в пленарна зала. Започнахме вече акции, изтъкна Георгиев. Той увери, че е независим и го е доказал в цялата си кариера досега. 47 милиона лева КОНПИ е върнала за две години на българската държава. Наслушах се на страхотни глупости, подчерта той. В работата ми нищо няма да ме разколебае. Корупцията е негативно явление, но има начин да се преборим, вярва Пламен Георгиев.

До седмици може да се очакват сериозни резултати. Започваме много сериозна борба с корупцията, закани се той. Новоизбраният председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е убеден, че се е провело честно състезание кой да оглави комисията.

Относно делото Мишо Бирата-Ваньо Танов, Георгиев посочи, че няма нарушения. Георгиев припомни, че той е вкарал бившия депутат от ДПС Митхат Табаков в затвора за корупция, информира news.bg

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, информира offnews.bg

„…поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“, заявява по телефона Борисов.

Самият той отхвърли автентичността на записите, но няколко месеца след това не отрече, че е водил подобен разговор с покойния вече Танов. Съдържанието на разговора беше потвърдено и от покойния вече Танов.

Записите са направени по поръчани от Пламен Георгиев специални разузнавателни средства, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния шеф на митниците било по сигнал за корупция. От получена от МВР справка от записите Георгиев научил за въпросния разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.

Още след изтичането на записите в общественото пространство започна разследване за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекратено. След случая „Тановгейт“ кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 година той е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов.

Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в рамките на един ден, той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.