Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Не вярвам, че на държавата ни е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ

Emil_Radev333.jpgЕвродепутатът Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската държава е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ, съобщи той пред Нова телевизия. „Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони – над половин милиард“, каза Радев в коментар на твърденията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското правителство да влезе в сделката.

„Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо“, обясни Радев. „Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка“, поясни българският евродепутат.

Относно протеста на опозицията пред Министерския съвет Радев заяви, че на лидера на БСП Корнелия Нинова не й харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство. „Получихме много висока оценка – това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече ЧЕЗ води дело срещу българската държава за стотици милиони в международен арбитраж. Няма и как българската държава да е знаел. От чешка страна няма голямо желание да ни се разкрият подробности по тази сделка“, заяви Радев.

Относно големите компании и съмненията кой стои зад тях Радев обясни, че след като бе приета петата директива, ние правим свързани дирекционни регистри. С тях може „разузнавателните органи, като правят проверка, да разбират информация кой например е точният собственик на чуждестранно предприятие“, каза Емил Радев. Припомняме, в сряда пред чешкия вестник „Лидове новини“ Томаш Плескач, който управлява задграничните активности на ЧЕЗ заяви, че от ЧЕЗ са предлагали на българското правителство да влезе в сделката за активите на компанията в България. Нашето правителство е отказало, по думите на Плескач. Той е и един от главните преговарящи с Гинка Върбакова, която от вторник е в Прага за разговори по сделката, съобщава news.bg