Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Огнян Минчев: Планът „Решетников“ е пропагандна истерия, раздут балон

Ognian-MinchevПолитологът Огнян Минчев коментира с остър тон изказване на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, който атакува българските власти заради скандала, който предизвика руският патриарх Кирил. Патриархът-ченге се скара на президента Радев, че благодарил за освобождението и на други народи, освен на руския. Ето позицията на Огнян Минчев:
„За съжаление Решетников е много лошо възпитан, зле образован и откровено злонамерен човек. Поведението му по отношение на България надминава и най-екстремните граници на нахалство, простащина и агресивност, които са характерни за великодържавния империализъм от последните три столетия. Ние не можем да променим г-н Решетников, още по-малко можем да променим държавно-политическата школа, която го е социализирала. Ние не би трябвало да отвръщаме на Решетников по същия начин и със същия стил, който той самия практикува по отношение на България. Но ние, като държава и общество сме задължени да заявим спокойно и категорично, че отхвърляме подобна гавра с българското национално достойнство. За съжаление, разделени сме драматично по този въпрос. В българската политика и в обществния ни живот имат силно присъствие хора, които са готови да получат от Москва всякакво унижение – както лично, така и национално. Какво означава публично да се лъже, че при посещение на чужд гост при президента не се е водил стенографски запис? Това е въпрос на протокол, не може да не се води запис. Държавният глава олицетворява българското национално достойнство – какво означава възможността всеки влязъл-излязъл да го ругае на свободно избрана тема, а той да отказва да сподели какво е отговорил? Примерите могат безкрайно да продължат. В случая с Решетников – предвид на цялата история на неговата арогантна намеса в българския публичен и политически живот – би трябвало поне да чуем официална позиция. А не гузно подминаване на поредната подигравка с България.

Решетников наистина е незначителен продукт на съветските специални служби, но неговото значение за политическото задкулисие в България бе раздуто до истерични мащаби. Влиятелни анализатори от години говорят за „плана Решетников“ и т.н. Затова смятам, че макар най-вероятно да става дума за изкуствен балон – пропагандната истерия на тема „Решетников“ в българското публично пространство ни задължава да не оставаме безмълвни. Решетников бе превърнат от българска по произход пропаганда в „гласа на Москва“ и без значение дали това е вярно или не, мълчанието по повод на глупостите, които изрича може да се тълкува като малодушие, ако не като съгласие.“

barometar.net