Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов: Ердоган идва във Варна, за да запазим споразумението с Турция за мигрантите

erdogan„Имаме еднакво разбиране за опазването на границите – да го правим така, че хората в Европа да се чувстват сигурни, да го правим с хуманно отношение към търсещите убежище, и в същото време европейската дипломация да работи. Една-единствена цел си поставяме за лидерската среща във Варна на 26 март – за продължаване на действието на споразумението с Турция, за да предпазим Европа“

Това заяви на пресконференция в резиденция „Бояна“ премиерът Бойко Борисов след срещата си с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц.
През февруари председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган, с което го поканиха на среща във Варна на 26 март.

„Благодарни сме, че България добре охранява външните граници. България е много активна и се надявам и други да я последват, ние трябва да подкрепим България. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова много по отношение на опазване на границите“, заяви днес на пресконференцията в Себастиан Курц.

Австрия твърдо стои зад приемането на България в Шенген, посочи той. Курц и Борисов обявиха, че ще продължат да работят заедно за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани – като възможност за стабилност и просперитет в региона, но и в цяла Европа. Те подчертаха важността на стартиралите проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспортната и дигиталната инфраструктура.

На Срещата на върха през май в София ще бъде обсъдено задълбочено хибридното финансиране на всички проекти, за да може процесът на приобщаване на страните от региона да стане необратим, каза българският премиер.

Изискването за членство в ЕС е да се затворят преговорните глави, но това отнема време. Що се отнася до инфраструктурните проекти – хората живеят днес. Затова пътищата, жп линиите, пристанищата – те са необходими днес, за да останат и младите хора в тези държави, да имат перспектива. Това ще подпомогне и процеса на присъединяване. Ето защо работим заедно с Австрия, за да няма прекъсване, коментира Бойко Борисов, информира offnews.bg