Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Не разбирам защо родителите решиха, че сме забранили цветята

Lilia-HristovaНяма забрана от страна на Община Варна учителите да получават цветя и подаръци, става въпрос за взаимоотношения между родителите. Това коментира за Varna24.bg началникът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна Лилия Христова по повод притесненията на родители, че е спусната препоръка към педагозите да не получават дарове от родителите.

„Аз мисля, че тежестта на писмото беше изместена. Цветя, не само че може да се подаряват, цветята са традиция в българското образование. Ние на 24 май дефилираме с венци от цветя и букети. Най-красивата част от първия учебен ден, това са цветята. Аз лично като ходя, в което и да е учебно заведение, нося цветя. Затова не разбирам защо родителите решиха, че сме забранили цветята. Тук става въпрос дори не и за подаръците към учителите, а за взаимоотношения между родителите. Ние искаме категорично да бъдат запазени всички права и желания на всички родители.

Родителските общности се управляват от обществени съвети и училищни настоятелства по Закона за предучилищното и училищно образование. За нас е много важно да бъдат зачетени всички желания на родителите и всички финансови възможности. Ставаше въпрос за това, че ако се събират пари за подаръци, те не трябва да бъдат задължителни за всички родители. Ако на даден родител сумата му се струва висока, той трябва да може да каже, че това не е нормално. Изобщо не става въпрос за отношението към учителите.

За мен най-нормално е като във всяка цивилизована държава в етичните кодекси на всяка образователна институция, този въпрос да бъде изяснен, за да не се поставя учителят в неудобно положение. Подаръкът трябва да е адекватен и уважителен и да предпазва учителя от неприятности. Никой не е казал да се спрат подаръците. Пуснахме второ писмо, в което се уточнява какво трябва да се направи. Кой успя да изкриви темата в публичното пространство, не знам. Учителите трябва да получават своите благодарности. Когато се подаряват те обаче родителите да зачитат помежду си взаимоотношенията си.

Срещнала съм се с всички представители на обществените съвети и родителите съдействаха да бъдат разписани тези етични кодекси. Няма виновна майка, когато е социално слаба, че е такава. Тази майка, ако има три деца и трябва за всеки празник да даде по 30 лева, а е на минимална заплата? Трябва да има зачитане на взаимни права и отговорности. Учителите са част от общинския и държавен апарат, те трябва да стоят добре като представители на общинската и държавната власт, те са витрината на образователната система. Всичко се прави в последно време да се подобри социалния статус на учителите.“, коментира Лилия Христова.