Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Мистериозен технически проблем изтрил статия за ЧЕЗ и ТИМ от сайта на БНР

chezСтатия на БНР датирана от 2013 г. внезапно изчезна от сайта на общественото радио след като преди две седмици беше припомнена от влиятелен потребител във Facebook. Биволъ веднага изпрати до БНР запитване за информация по реда на ЗДОИ, на което общественото радио нямаше как да не отговори. Според отговора на директора на радиото Александър Велев ставало дума за „технически проблем“ и статията е възстановена. В материала, озаглавен „ТИМ контролира 25 процента от „ЧЕЗ Електро“ и 5 процента от „ЧЕЗ Разпределение„, се обсъждат публикации в чешки медии, цитира се главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов, както и грама на бившия американски посланик Джеймс Пардю, в която ТИМ е наречена „най-опасната престъпна групировка в България“.

На 11 март, в разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ България на „Инерком“ на Гинка Върбакова, известният инфографист и автор на популярни колажи Иван Червенков пусна линк към тази статия в личния си профил във Facebook. Линкът е придружен със следния коментар на Червенков:

„Абе няма ли начин някак и в БНР да назначат Кошлуков? Ма много си позволяват!“

Споделената от Червенков информация има по-скоро скромен успех – към днешна дата 56 души са харесали, а 23 са споделили неговата публикация. Но на следващия ден, 12 март, телевизионният водещ Веселин Дремджиев констатира, че статията вече е недостъпна на сайта на БНР.

„Странна работа. На пръв поглед. Ден след като във ФБ беше споделена стара кореспонденция от Прага за Bg участие в собствеността в #ЧЕЗ, текстът изчезна от сайта на #БНР. Общественото…“ – коментира Дремджиев.

На 14 март Биволъ изпрати по имейл запитване по ЗДОИ до БНР, което най-напред беше отхвърлено, защото не било подписано. След напомняне на Закона БНР все пак регистрира запитването.

В отговора, който се получи преди да изтече 14 дневния срок, Александър Велев твърди, че веднага е била направена проверка и е било установено следното: „Към 14.03.2018 г. статията е била недостъпна по технически причини. Достъпът е възстановен на 15.03.2018 г. след отстраняване на техническата пречка.“

На уважаемите слушатели и читатели не им остава друго, освен да повярват в паранормалните явление, витаещи в сградата на Драган Цанков – пет години статията си стои незабелязана и едва след като отново става актуална, изведнъж се появява техническа причина и тя става недостъпна, информира bivol.bg