Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Извънредни мерки за сигурност във Варна за срещата ЕС-Турция

evksinovgradЗасилени мерки за сигурност са предприети във Варна за срещата на върха между ЕС и Турция, до която остават по-малко от 24 часа, предаде БНТ. В понеделник, 26 март, в резиденция „Евксиноград“ край морската ни столица европейските лидери, премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган ще обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и мигрантското споразумение от 18 март 2016 година.

Преди работната вечеря е предвидена среща между турския президент и българския премиер, заедно с енергийните министри на двете държави.
За отразяване на събитието са акредитирани 120 журналисти. Градът се подготвя от седмица за визитата на високо ниво. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени и улиците, които евентуално ще са затворени.

Всички силови структури във Варна са мобилизирани, за да осигурят безопасността на гостите преди и по време на разговорите в резиденция „Евксиноград“. От полицията и общината запазиха в тайна част от мерките, които ще предприемат за организацията и охраната на събитието.

Очаква се европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и президентът на Турция Реджеп Ердоган, да кацнат на летище Варна в понеделник следобед. След това официалните гости ще бъдат транспортирани до резиденция „Евксиноград“, но маршрутът се пази в тайна заради сигурността на участниците в срещата.

Разговорите между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган ще започнат в 19:00 часа. Според турски медии, те ще продължат около два часа. След срещата ще има пресконференция.

Въпреки лошото време и ниските температури, от седмица екипи на почистващите фирми премахват сухите листа покрай пътя, косят тревните площи и засаждат цветя.

Съобщава се, че косенето и почистването на тревните площи се изпълнява по график, за да може градът да е в най-добрия си вид за важната среща. Паралелно с почистването на тревните площи бяха запълнени и дупките по пътя към резиденцията.

Това ще бъде второто посещение на Ердоган във Варна. През 2012 година, в качеството си на премиер на Турция, той участва в тристранна среща с министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Катар. Освен представители на българските, европейските и турските медии, в морската ни столица ще има три екипа на „Ал- Джазира“, както и китайски и японски журналисти.