Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.06.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6957
GBPGBP12.2303
CHFCHF11.7005

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Светски новини

В Девня откриха паметна плоча на Вълчан войвода

valchan-voevodaНа светлия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан Войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години. Събитието, което се състоя във възрожденския кът на парк „Разсадника“, събра на едно място представители на местната власт, културни дейци, граждани и медии. Патриотичната инициатива за увековечаване подвига на национални герои и бележити личности в Девня е на кмета Свилен Шитов, а откриването на паметната плоча днес е реализация на проект на Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан Войвода.

Церемонията, чийто водещ бе заместник-кметът Донка Йорданова, започна с революционни песни от самодейния хор при НЧ „Просвета – 1900“ – гр. Девня. Направена бе ретроспекция на живота и делото на великия войвода, дарил несметното си богатство на руския император Николай I Павлович, за да откупи Свободата на България.

pametna-plochaПоследва рецитал на стихотворението „Аз съм българче“ и на историческата народна песен „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово…“ в изпълнение на ученичките Виктория Димитрова и Христина Стоянова. Безспорно най-зрелищният момент бе спектакълът, който изнесоха реенакторите от групата за исторически възстановки „Клуб миноносец Дръзки“ – гр. Варна. Те пресъздадоха ритуал по приемане на членове в хайдушка чета, стрелба с огнестрелни оръжия и съревнование за избор на нов войвода.

„Днес поставяме началото на борбата за истинската история на България, която остава скрита за нас и децата ни“, заяви пред множеството Венцислав Карачоров от Инициативния комитет за популяризиране делото и образа на Вълчан Войвода.

Патриотът благодари на кмета Свилен Шитов за отправената покана за поставяне на паметната плоча в Девня и заяви, че инициативата ще продължи да се реализира там, където има родолюбиви българи, без значение дали конкретното населено място е свързано с живота и делото на Вълчан Войвода. Венцислав Карачоров остро разкритикува опитите за размиване образа на великия българин и обругаването на неговата памет. „Не може да го наричат разбойник, защото е ограбвал турците, и глупак, защото не е похарчил имането за себе си“, заяви Карачоров.

„За Вълчан Войвода се знае малко, но със сигурност той е бил на наша територия. Прекланям глава пред подвига на този велик войвода и дай Боже повече българи като него!“, пожела кметът Свилен Шитов, който увери, че Община Девня ще продължи да развива родолюбивата си инициатива за популяризиране на национални герои.

Реч пред множеството държа и писателят Васил Гинев – автор на историческия роман „Вълчан Войвода. Златният бог на България“, който подчерта, че главният герой на книгата му е единственият българин, хайдутувал цели 80 години и непохарчил нито стотинка от несметното си богатство за лична облага. Кулминацията настъпи с прерязването на лентата на паметната плоча на Вълчан Войвода, което бе ознаменувано със залпове от черешово топче. Множеството поднесе венци и цветя, след което падна на колене и притихна в едноминутно мълчание. Последваха възгласи „Да живее България“, а малки и големи извиха право българско хоро.

barometar.net