Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.07.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6759
GBPGBP12.1866
CHFCHF11.6812

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Европа

Емил Радев: Турция трябва да спре с териториалните си претенции към своите съседи

Emil_Radev333.jpgБългарският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев призова Турция да спазва своите задължения по договореностите с Европейския съюз. Позицията бе изразена в рамките на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. На провелата се дискусия относно Европейската програма за миграция и сътрудничеството с Турция в контекста на мигрантската криза Радев настоя турската страна да прекрати териториалните си претенции спрямо своите съседи. Евродепутатът подчерта, че никой не иска да бъдат създавани нови източници на напрежение, а точно обратното – да се търси мирно решение на конфликти.
Емил Радев коментира и срещата на върха ЕС-Турция във Варна, както и факта, че 3 милиона бежанци живеят в южната ни съседка – три пъти повече от бежанците, дошли в Европа през 2015 г., когато бе възстановен временен граничен контрол между някои държави-членки. Българският евродепутат поздрави Турция за нейните усилия за прием на бежанците и подчерта необходимостта ЕС да оказва финансова подкрепа. Той приветства удължаването на Механизма за Турция, който подпомага бежанците в страната, включително чрез предоставяне на достъп до образование и здравеопазване, и призова европейските лидери да осигурят необходимите финансови средства за осъществяването на съответните проекти.
Механизмът е резултат от споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г., което доведе до затягане на граничния контрол от страна на Турция. Постигнато бе и намаляване на опасните и нередовни влизания на мигранти през България и Гърция към Западна Европа с 97% спрямо периода преди въвеждането на мерките. Емил Радев не пропусна да коментира и ситуацията с човешките права в Турция и арестите на редица на граждани, в това число и европейски. Той припомни задълженията на Турция да спазва основните човешки права с оглед на членството й в Съвета на Европа и я призова да гарантира справедлив процес за всички обвиняеми.

barometar.net