Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Помни ли Борисов как Тони Блеър нагло излъга за Ирак?

borisov-blearНа всички европейски политици, включително и на рошавия външен министър на Великобритания Борис Джонсън е ясно, че Кремъл не е наредил да бъдат отровени бившият шпионин Скрипал и дъщеря му. Но този факт не пречи на държавите от ЕС да гонят руски дипломати и да нагнетяват напрежението с Русия. Както точно отбеляза авторитетното списание „Нюзуик“ е невъзможно Москва, точно преди Световното първенство в Русия и президентските избори да направи толкова идиотски ход. Според списанието пенсионирани или действащи руски агенти, издадени от Скрипал стоят зад отравянето му. Те отмъщават на човека, който ги е издал, без да ги интересуват последствията за Русия.

Владимир Путин няма интерес да нагнетява отношенията си с Западна Европа, той прави бизнес с европейските държави. Отравянето на един шпионин не може да се сравнява с руските интереси и продажбите на руски природен газ. Рошавият Борис Джонсън знае това, но използва Скрипал за политически цели. Правителството на Тереза Мей е уязвимо след Брекзит и излизането от ЕС, подкрепата за него спада и има нужда от враг, който да измести фокуса от управлението му. Тереза Мей загуби подкрепата на 3 от 10 избиратели гласували за нея на последните избори и 1/3 от избирателите смятат, че трябва да подаде оставка.

Лидерите на ЕС подкрепиха Тереза Мей и държавите им започнаха да гонят руски дипломати. Същото се очаква и от България, където премиерът Борисов е поставен в патова ситуация. От една страна трябва да се съобрази с богатите роднини от ЕС, от друга – да не развали добрите ни отношения с Русия. Отзоваването на посланик Бойко Коцев е компромисен ход, предстои да разберем, ще има ли изгонени руски дипломати. Ако има – Москва няма да забрави това унижение.

 Сигурно България ще се солидаризира с рошавия Борис Джонсън и Тереза Мей, които обвиниха Русия за отравяне, за което нямат никакви доказателства. Но забравил ли е Борисов какво направи британският премиер Тони Блеър? Пуделът на Буш излъга британският парламент, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване, които може да активира за 45 минути.

 Блеър признава в автобиографията си, че е лъжец: „Политиците са задължени от време на време да прикрият истината, дори да я изопачат, когато това е в интерес на по-голяма стратегическа цел… Не се засягайте прекалено много от това“.

След войната в Ирак се оказа, че оръжия за масово поразяване няма, Тони Блеър приключи с политиката и си посипа главата с пепел. Същото ще направи и Тереза Мей, когато се докаже, че Русия няма пръст в отравянето на Скрипал.

Но както често става в политиката, този акт ще бъде след дъжд качулка. И вече са нанесени непоправими последици в отношенията Русия-ЕС.

Иво Югов

www.barometar.net