Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Отношенията между ЕС и Турция бяха в мъртва точка

Mladost4За страни като България и Гърция изпълнението на споразумението между ЕС и Турция е въпрос на национална сигурност. След подписването на документа нелегалните влизания на мигранти през външните граници на Общността са намалели с 97%. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с граждани във варненския район „Младост”.
„Преди срещата, която направи Варна известна в цял свят като място за политически диалог на най-високо ниво, отношенията между ЕС и Турция бяха стигнали до мъртва точка. В южната ни съседка има над 3 млн. бежанци, а ангажиментите на ЕС за превеждането на 3 млрд. евро на два транша са важни за изхранването, социалните услуги и образованието на всички тези хора”, изтъкна Емил Радев и подчерта изключителната роля на премиера Бойко Борисов за подновяването на преговорите с Турция.
„Оценката на европейските ни партньори е, че имаме отлично подготвени екипи, затова се надявам, че в преговорните процеси до края на юни ще успеем да затворим важни законодателни доклади”, посочи евродепутатът по повод българското председателство на Съвета на ЕС. Той бе категоричен, че предстоят решителни стъпки и по друг голям приоритет на председателството ни – Западните Балкани. „Търсят се компромиси за провеждането на срещата за Западните Балкани”, информира Радев, визирайки несъгласието на Испания с участието на Косово. „Не трябва да допускаме напрежение в нашия регион, който е разтърсван от много войни. Страните от Западните Балкани трябва да вървят по пътя на ЕС и НАТО, защото европейското им бъдеще гарантира сигурност, заздравяване на икономическите връзки, изграждане на транспортни коридори”, акцентира българският евродепутат. По думите му в държави от този район има опити за прокарване на ислямистка пропаганда. „Не бива да позволяваме радикализация на Балканите”, категоричен бе Емил Радев.
Във фокуса на разговора бе и инициираната от него и колегата му в ЕП Андрей Новаков нова европейска програма за премахване на двойните стандарти в храните. „Целта е да се въведат минимални стандарти за качеството на храните и напитките в ЕС, защото то е различно в страните от Западна и Източна Европа. Фрапиращи разлики има дори в детските храни, което може и да не е незаконно, но е неморално”, убеден е Радев. Според него националните органи трудо биха могли да докажат двойния стандарт, затова двамата с Андрей Новаков предлагат изследователски център на Европейската комисията да разработи методология за общ подход на тестване за хранителните продукти. „Различия има и по отношение на цените. Освен за храните и напитките, въвеждането на минимален стандарт за качество е необходимо и за други стоки като перилните препарати, козметиката и дори автомобилите. Така ще защитим потребителите от нелоялните практики”, смята евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.
На срещата, която се проведе по инициатива на районната организация на ПП ГЕРБ – Младост, бяха дискутирани редица теми от националната и европейската политика. Обсъдени бяха въпроси, свързани с Брекзит и ефекта му върху бюджета на ЕС, ролята на кохезионните фондове, въвеждането на еврото у нас, работата на зоополицията, правната защита на децата, както и възможността за отмяна на лятното часово време.
Сред присъстващите бяха кметът на район „Младост” Христо Христов и общинските съветници от групата на ГЕРБ във варненския местен парламент Калина Пеева и Станислав Иванов, председател на комисията по финанси и бюджет към ОбС.
От името на всички членове на ГЕРБ-Младост Иванов подари на Емил Радев трикольор, ръчно изработен от дамите в организация, както и снимки от съвместни инициативи. Евродепутатът прие жеста с благодарност и обеща да окачи знамето в кабинета си в ЕП в Брюксел.

barometar.net