Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Светът

Няма връзка с алпиниста Боян Петров при опита му за изкачване на Шиша Пангма

boian-petrov33Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който на 10 април замина за Тибет, където по план трябва да атакува най-ниския от осемхилядниците Шиша Пангма. Това съобщи Министерството на външните работи, но без да назовава името на българина, в отговор на запитване на „Дневник“ на 6 май вечерта след като унгарски алпинист, чиято експедиция също е под върха, съобщи, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни.

Тази сутрин съпругата на алпиниста Радослава Ненова съобщи в пост във „Фейсбук“, че „Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. „

Екипът на българския алпинист в София обясни пред „Дневник“, че засега няма причини за притеснение, защото Петров обичайно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна. „Няма ясни признаци, че Боян има проблем“, коментираха от екипа.

Какво се знае

На 6 май дежурният в посолството на България в Пекин е получил по факс уведомление за български гражданин, който е в неизвестност на територията на Тибетския автономен район. Името не се споменава. Той е бил член на международна експедиция, която е притежавала разрешение за изкачване на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е операция по издирването му, казват от МВнР без подробности какво означава това.

МВнР е във връзка с роднините на българския гражданин и оказва пълно съдействие на тях и на китайските власти, се казва още в съобщението на министерството, изпратено до „Дневник“ на 6 май вечерта. „Дневник“ се въздържа да публикува информацията, докато няма повече реакции какво точно се случва.

На 7 май в профила си във „Фейсбук“ съпругата му Радослава Ненова също сподели информацията, с която разполага. „Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ….“, написа тя.

Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн, (Клайн и италианците Марио Виелмо и Себастиано Валентини са част от експедицията на Петров, но той се катери соло – бел. ред.) цитирана от местни медии, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване. По данни на Клайн Петров е започнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3 , който е на височина от около 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг.

От екипа на българския алпинист в София допускат, че заради влошаване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна и да изчака отминаване на лошото време. Заради сигнала, подаден от унгареца и италианците обаче отговарящият за сигурността в базовия лагер офицер е сигнализирал за липсата на Петров и е наредил започване на издирването.

От информацията на унгареца Давид Клайн, цитирана от медии, се разбира, че времето се е влошило и затова тримата са се отказали от атака на върха. Самият Клайн казва, че тази ситуация на неизвестност не трябва да води до крайни заключения – заради възможността българският алпинист да е в някой от по-долните лагери.

Лошото време – поне до 12 май

По информация на екипа на Петров в София времето в района на Шиша Пангма няма да е добро за атака на върха поне до 12 май. Това е и причината шерпите да не искат да тръгнат до Лагери 1 и 2 , за да потърсят дали Боян Петров е там.

Засега никой от другите алпинисти също не се наема да тръгва нагоре.

Боян Петров по традиция сам атакува върховете, което се дължи на обичайно по-голямата бързина, с която се изкачва. В стила му е и предпазливостта, която не включва атака при лоши метеорологични условия или висок риск. Обичайно не взима със себе си и сателитния си телефон, за да облекчи тежестта в багажа си. Това прави невъзможна и връзката с него докато е в трасето над базовия лагер.

По данни на алпиниста Алън Арнет, който следи експедициите на Еверест и другите осмехлиядници, за атака на Шиша Пангма тази година разрешително имат не повече от 10 алпинисти.

Плановете на Боян Петров

След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти Боян Петров се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест., които са част от проекта му „Българин на 14х8000“. До момента по-малко от 20 алпинисти в света са успели да се окичат с хималайската корона като не са ползвали кислород при изкачванията на 14-те най-високи върхове на планетата.

Шиша Пангма последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване. След няколко съвместни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров отново тръгна на самостоятелно изкачване, информира dnevnik.bg