Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Шерпи търсят Боян Петров под Шиша Пангма

boian-petrov33Рано сутринта българско време трима шерпи са тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, който от 3 май е в неизвестност в подножието на осемхилядника Шиша Пангма (8013 м). Очаква се до края на деня да има информация дали са намерили Петров или следи от него. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви съпругата му Радослава Ненова. Часовата разлика с Тибет е близо три часа, информира dnevnik.bg

Тя уточни, че участниците в спасителната акция са се опитали да разгледат с телескоп планината, но заради лошото време към върха няма движение, а палатката на Боян Петров, която преди няколко дни беше намерена празна, е скрита зад скала и не може да се види дали в нея има движение.

Шерпите вървят към към Лагер 1, който е най-близкият до базовия, като целта е да установят дали Петров не се е подслонил там, обясни пред „Дневник“ организаторът на експедицията Деян Петков. Той уточни, че ако се налага и времето позволява, утре екипът ще продължи към Лагер 2.

Опитният алпинист Дойчин Василев, който през 1999 година покорява Шиша Пангма анализира случилото с Боян Петров. Той даде разяснения как протича спасителна акция в подобна ситуация и изрази притеснения, че Петров може да има сериозен проблем. Съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова, също даде притеснено изявление пред телевизиите.

„За съжаление нищо не ни остава, освен да чакаме. Маршрутът е такъв, че от лагер 3, надолу пътят е малко разходка бих казал в кавички. Той е безопасен дори при лошо време. Няма маркировка, но Боян е опитен, за да се ориентира да стигне до лагер 2. Ако стигне, спасението е налице“, заяви Василев пред „Нова Телевизия“.

„Най-първо се търси по лагер и от лагер трети после нагоре. Вижте, ако е над лагер 3, той е в бедствено положение, той едва ли има шансове да оцелее. Толкова време над лагер 3 без храна, без течности. Като добавим и коварната мисъл, че е диабетик и може и оттам да изскочат проблеми“, сподели алпинистът.

„Ако той има GPS в себе си, може да се стигне до него. Но допускам, че за такъв връх, никой не би взел такива драстични мерки за сигурност. Боян бързаше да се аклиматизира, за да иде на Еверест тази пролет. Така си говорехме в София. Видяхме се преди месец и половина. Разстоянието от върха до лагер 3, дори при лошо време е няколко часа. Опасявам се, че той физически не е в състояние да се движи, за да закъснее толкова“, коментира Василев.

„Предполагам има сериозен проблем, след като не се появява няколко дни. Той би трябвало отдаван да се е върнал. Той разчита на скоростни изкачване и слизания. Учудващо, че на Шиша Пангма, където теренът не е труден не се случва. Това значи, че е физически възпрепятстван.“.

„Той е опитал да изкачи върха. От 7400 започват техническите проблеми. Опасявам се, че е попаднал в клопка има лавиноопасни места. Технически трудни ръбове. Затова го предупредих в София, показах му снимки от върховата част, да може да се ориентира какво го чака“, продължи Василев.

„За да се стигне до върха, се върви по един лавиноопасен район. Има един опасен десен ръб, за да се стигне до главния връх. Понякога и китайците забраняват да се минава от там. Той трябва да е обезопасен. В случая на Боян това не е било така. Трябва да е с фиксирани въжета, за да е минаването сигурно. До върха обикновено правят един тролеи и така алпинистите не могат да паднат“.