Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

Soros3Фондация „Отворено общество“ на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че прекратява работата си в Унгария и се мести в Германия в отговор на „репресивните“ политики на правителството на премиера Виктор Орбан, информира АФП. „Изправени пред засилваща се репресивна политическа и правна среда в Унгария, Фондации „Отворено общество“ местят базираните си в Будапеща международни операции и персонал в германската столица Берлин“, се казва в съобщение на фондацията.

Допълва се, че решението е взето след наложените от Орбан ограничения върху неправителствени организации. 54-годишният премиер, който спечели трети пореден мандат през миналия месец, отдавна обвинява Сорос в организирането на имиграционната вълна към Европа.

По-рано тази година, позовавайки се заплахи за националната сигурност, правителството обяви пакет от закони „Спри Сорос“, които имат за цел ограничаване финансирането на неправителствени организации от чужбина. Предложенията включват специален данък за такива организации, следене на служителите им от спецслужбите и действия срещу лица, които се смята, че са замесени в нелегална имиграция от Унгария и в граничните зони.

Невъзможно е да се защитят операциите ни и служителите ни в Унгария от произволната намеса на правителството, допълват от Фондация „Отворено общество“. Повече от 100 служители в Будапеща ще бъдат засегнати от преместването в Берлин, като 60% са унгарски граждани. Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 г. за насърчаване свободата на словото по време на последните години на комунизма.

Финансираният от милиардера Централноевропейски университет също е обект на атака от страна на унгарското правителство след прокарване на закон за висшето образование през миналата година, който заплашва оцеляването на висшето учебно заведение в Унгария.