Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория България

Оспориха номинацията на проф. Джагаров за „Награда Варна”

obshtinski_suvetНаучната общност в Техническия университет оспори публично номинацията на проф. Николай Джагаров за носител на тазгодишната Награда Варна за забележителни научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и ел. обзавеждането на корабите. Това стана в пленарна зала на днешната сесия на общинския съвет, на която бяха утвърдени наградите Варна в областта на културата и науката.

Случаят е без прецедент в историята на присъждането на Наргада Варна и граничи със скандал, тъй като мотивите за възражението се аргументират с плагиатство. Становището на научната общност в ТУ беше огласено от доц. Румен Киров. По думите му още през 2012 г. научно жури е установило редица нарушения от етично естество в дейността на проф. Джагаров.

Комисията от изтъкнати български професори и един член-кореспондент в БАН е била назначена от тогавашния ректор на ТУ проф. Фархи заради сигнали от научни дейци от Варна и страната. Специално за „Днес+” доц. Киров заяви, че журито е анализирало 17 публикации на Джагаров, които са били подложени на изобличителна критика.

Становището на експертите е документирано с аргументи, изложени на 6 страници. „Думата плагиатство не се споменава по една единствена причина – за да не бъде отнета акредитацията на целия Технически университет”, добави още доц. Киров. Вместо общоприетия термин е употребена по-мека редакция – нарушения на закона за авторското право и интелектуалната собственост.

„Наред с това Джагаров е известен в нашите среди с двукратния си неуспешен опит да стане доцент, с двукратно отхвърлената си кандидатура за професор”, каза още доц. Киров. И добави, че научните звания са присъдени на Джагаров от Висшата актедитационна комисия и, както той самият изтъквал, с личното застъпничество на Сергей Станишев.

Утвърдените от Общинския съвет носители на тазгодишната Награда Варна за принос към науката и културата:

Ето кои са номинирани за награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Илиян Калинов Кънчев – ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Проявява активен интерес към природните науки. Участва целенасочено във всички състезания по биология и химия. Има постигнати отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в националния отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Стефчо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.
На Европейското първенство за кадети до 15 години в Прищина, Косово, 2017г., в категория 85 кг. е извоювал следните отличия:
двубой – IV място,
изтласкване – IV място,
изхвърляне – II място

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Валентина Господинова Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. Учител с дългогодишен професионален опит, която приема работата си като отговорност, предизвикателство и мисия да подпомага свободната изява и личностното израстване на децата. Доказателство за това са множеството интересни инициативи и проекти, които разработва и реализира с децата. Ползва се с доверието и признанието на педагогическата и родителската общност.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена
Няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование
Севдалина Недева Атанасова – старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“.

Учител с дългогодишен професионален стаж. Ръководените от нея паралелки са пример за целенасочения стремеж училището да бъде еталон за съвременна образователна среда и толерантни взаимоотношения. Работата й на педагог утвърждава граждански и патриотични ценности у подрастващото поколение. Професионалната й отдаденост се ползва с признанието и обичта на ученици и родители.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование
Елена Труфчева Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“.

Цялостната й дейност като учител показва високия й професионализъм при работа с учениците в класни и извънкласни дейности. Възпитаниците й се представят отлично и са спечелили голям брой златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни състезания по информатика.

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. Учител с много добра научна, методическа и педагогическа подготовка. Ръководител е на художествено-творческия танцов състав на СУ „Елин Пелин“. Учениците му са спечелили многобройни отличия от международни и национални конкурси.

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Янкова Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Прилага оригинални и нестандартни образователни стратегии. Взаимодейства си активно с неправителствени организации, което е залог за устойчиво развитие, гражданска позиция и просперитет. Екипът притежава сертификати, грамоти и награди от различни конкурси, състезания и фестивали.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Иванова Велянова. Педагогическият екип е с утвърден висок професионализъм и обществен авторитет, които се дължат на иновативното обучение и високите резултати в учебната и извънкласна дейност. Стремежът за постигане на високи резултати в образователно – възпитателния процес, съчетан с амбициозност и упоритост на целия колектив, са причината за множеството високи постижения на ученици и учители в олимпиади, състезания и конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени отличия.

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Йорданова Тотева. 60 години история и признание! Безспорен атестат за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица международни, национални конкурси и олимпиади. Заслужена гордост и признание е персоналната награда на директора, удостоен с указ на Президента на Франция със званието „Кавалер на националния орден за заслуги“.

Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. – за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP) Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Росен Николаев Николаев – за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“ Предложение от Икономически университет – Варна
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков – за изпълнението на научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“ Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет на ВСУ „Черноризец Храбър” – за проект Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ съвместно с Община Варна Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“

Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет.

Голямата награда тази година ще получи поетът Валери Станков за цялостно творчество. В раздел „Литература“ отличието ще отиде при Панко Анчев за издаденото литературно-критическо изследване „В зоната на разпада“.

В категория „Изобразителни изкуства“ е номиниран Пламен Аврамов. Той получава признанието за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Наградата в раздел „Театър“ е за Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и за Цветина Иванова – за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Номинираните в категория „Музика“ са Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с големи постижения в областта на музиката.

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е сред призьорите. Наградата в раздел „Опера“ е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.
В категория „Танц“ приз ще получи Милена Попова, хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа. Другият отличен в този раздел е академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Ангелов – за постижения в танцовото изкуство.

Екипът на БНТ Варна е номиниран в категория „Кино“. Той получава признанието за документалния филм „Около света за 202 дни“ със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

В раздел „Журналистика“ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

За поредна година в категория „Архитектура“ няма номинация.
Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.

На днешното заседание председателят на комисията Даниела Димова отправи покана за съвместен концерт в Деня на Европа – 9 май, под патронажа на кметовете на Варна и Дордрехт. Концертът, който е с начален час 19:00 на сцената на Държавната опера, ще се състои от две части по 45 минути.

Първата част ще е изпълнение на живо под диригентството на Ян фан Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/, а във втората на видео стена зрителите ще могат да видят Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт – побратимен с Варна град. В същия ден и час в холандския град ще започне идентичен концерт. Такъв музикален форум се провежда за първи път, а организаторите са подготвили и специални видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.