Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

България избра Рим за едно от най-значимите си културни събития

discover-bulgariaВ историческото сърце на Рим, на фона на Колизеумa, ще се проведе „Discover Bulgaria” – едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. На 28 май в 20.30 часа светлините на Капитолийския площад ще бъдат изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни, а ансамбъл „Чинари“ ще поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност.

Събитието ще бъде открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков . Приветствие ще отправи и заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим.

Светлинното шоу е изработено от българското MP Studio, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Сред тях са фасадата на Министерски съвет в София, Бранденбургската врата в Берлин и Болшой театър в Русия.

Саундтракът на спектакъла включва изпълнения от най-новия албум на хор „Мистерията на българските гласове“ (БууЧииМиш), чиято световна премиера бе на 25 май т.г. Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард. Специални гости на събитието са кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата – Иван Тотев и Рафаело Де Руджери. Събитието се организира от Посолството на Република България в Рим и Българския културен институт в Рим в партньорство с Община Рим и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на външните работи, Министерството на културата и Уникредит Булбанк.