Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

БАН: Икономическият ни растеж не е достатъчен, за да се доближим до европейските стандарти

trakia-ikonomicheska-zonaВ средносрочен план страната ни очаква икономически растеж в порядъка от малко над 3% годишно. За настоящата 2018 г. растежът на БВП може да достигне 3,3%, а по икономически сектори можем да очакваме запазване на високи темпове на растеж в експортно ориентирани отрасли. Това са част от констатациите в представения Годишен доклад за икономическото развитие и политики в България, предаде репортер на БГНЕС.

Докладът е изготвен от Института за икономически изследвания към БАН и съдържа анализ на икономическото развитие у нас през изминалата година и дава препоръки за подходящи политики за периода до 2020 г.

„България трябва да има едно по-добро икономическо развитие. Догонващо развитие, защото дори един растеж от 3-4%, който за една развита икономика е добър, за нас е той е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти“, посочи проф. д-р Александър Тасев, ръководител на института.

Той призова за провеждането на засилена обществена дискусия за управлението на икономиката, за да се достигне до консенсус, който да мобилизира целия икономически потенциал на страната. „Да можем да излезем от това незавидно последно място, което имаме в своето социално-икономическо развитие в ЕС“, аргументира се проф. Тасев.

Докладът отчита и резултатите от анализа на бюджетните приходи и разходи. Констатациите в него са, че от 2010 година насам се наблюдава нарастване на дела на данъчните приходи, което се дължи на подобрението на събираемостта, а изключение правят само постъпленията от социални и здравно-осигурителни вноски. Анализът обхваща и развитието на банковия сектор, където се наблюдава сравнително слаба кредитна активност, въпреки понижението на лихвите и усилване на икономическата активност.

На анализ е подложен и пазарът на труда, където се наблюдава намаляване на безработицата за всички възрастови групи, но делът на продължително безработните остава висок. Отчита се и подобряване на услугите на пазара на труда