Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Село Царевци има изографисан храм и обновен етнографски комплекс

Carevci3Православният храм „Св. Св. Константин и Елена” в с. Царевци беше изографисан за първи път. Обновяването му стана факт за празника на авренското село, който по традиция се отбелязва в първата неделя на юни. Днес църквата беше осветена, а храмовият комплекс привлече много посетители. Сред официалните гости бяха кметовете на Варна и на Долни чифлик Иван Портних и Красимира Анастасова, народният представител от ГЕРБ Нели Петрова, както и Тодор Балабанов, председател на варненския Общински съвет.
Църквата, построена преди близо 160 години, е паметник на културата с любопитна история, тъй като според исторически сведения е посещавана и от Васил Левски, и от Христо Ботев. Храмът е изографисан от румънския иконописец Доринел Коман. „Писмеността и религията са ни съхранили като нация, затова съм щастлив, че делото на предците ни, започнали строителството на църквата в средата на 18 в., беше завършено с изографисването на стените. Работата на иконописеца продължи шест месеца, но днес всички сме горди с резултата. Нека пазим направеното за следващите поколения”, призова кметът на общината Емануил Манолов в приветствието си към жителите и гостите на с. Царевци. Той обяви, че е поканил Доринел Коман да изографиса и църквата в с. Аврен, която тази година ще чества своята 150-та годишнина. „Амбицията ни е стенописите да бъдат готови до есента, когато ще отбележим 35 години от създаването на общината”, каза още Емануил Манолов.
Той показа на кмета и председателя на ОбС във Варна Иван Портних и Тодор Балабанов обновения етнографски комплекс в Царевци, част от който е и църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Там посетителите могат да се запознаят с музейната сбирка, подредена в някогашното килийно училище, където първият светски учител е бил писателят Стилиян Чилингиров. Съхранен е и традиционният занаят килимарство. „Желанието ни е ученици да посещават комплекса и да обогатяват знанията си за историята на нашия прекрасен край и за тънкостите на старите занаяти”, разказа Емануил Манолов.
„Етнографският комплекс в с. Царевци е прекрасен пример за поддръжката на подобни културно-исторически обекти. Поздравявам Емануил Манолов и екипа му за положените усилия и впечатляващия резултат”, коментира Иван Портних. Днес в църковния двор беше осветен и раздаден курбан за здраве на жителите и гостите на с. Царевци, а на площада празникът беше отбелязан с фолклорен концерт с участието на Поли Паскова.

barometar.net